De eerste vertical farm van Leafood is officieel geopend in Vilnius, Litouwen, op woensdag 10 mei. Onder grote belangstelling verwelkomde CEO Valentinas Civinskas alle gasten in de farm van het bedrijf.
Valentinas Civinskas
Een totale investering van 6 miljoen euro leverde het bedrijf een teeltoppervlak op van 4000m2, binnenin een faciliteit van 7200m2. Voorlopig zal het bedrijf bladgroenten en kruiden telen. Zoals Valentinas claimt consumeren Litouwers ongeveer 10.000 kg sla per dag. Aangezien Leafood ongeveer 1 ton per dag zal gaan produceren vanaf de herfst dit jaar, zou dat zo'n 10% uitmaken van de binnenlandse consumptie.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
10-30% duurder dan open teelt
Als we naar het eindproduct kijken, is Leafood niet echt aan het pitchen dat hun producten verticaal geteeld zijn. Valentinas zegt dat de markt klaar is voor kwaliteitsproducten dus daar ligt vooral de focus op. Laefood heeft een contract getekend met IKI om vanaf vandaag meer dan 100 winkels in het land te bevoorraden. "Nu zijn we in gesprek over hoe we het beste de klant kunnen benaderen. Dit is 'key' om een product aan te leveren. Anderen falen juist omdat ze dat niet lijken te doen."
Voorlopig zullen de prijzen zo'n 10-30% hoger zijn dan dezelfde producten uit de conventionele teelt. "Onze producten moeten beschikbaar zijn tegen een toegankelijke prijs. Later kunnen we de prijzen altijd nog verhogen als de mensen de kwaliteit en consistentie van onze producten echt begrijpen."
Het officiële moment; het doorknippen van het lint
YesHealth Group uit Taiwan heeft alle apparatuur voor de farm geleverd, waaronder LED's, koeling, techniek en de farm management software eromheen.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Alle bij betrokkenen, waaronder de minister van Landbouw uit Litouwen en een regeringsafgevaardigde uit Taiwan, poseerden voor een groepsfoto.
De producten van Leafood omvatten Romaine, Lollo Rosso, ijsbergsla, spinazie, boerenkool, groen eikenbladsla, rucola, basilicum, koriander en munt. Gourmet en klassieke salademixen worden ook aangeboden. De vertical farm van Leafood draait volledig op hernieuwbare energie en wordt geëxploiteerd door het team van YesHealth Group.
Stella Tsai in de vertical farm
"Aangezien Leafood nog maar een startup is is, is YesHealth vanaf het begin bij alles betrokken geweest; het bedrijfsplan, de planning vooraf en de training om alles op te starten," zegt Stella Tsai, groepsbegeleider bij YesHealth Group.
Sinds januari dit jaar is het team erin geslaagd de faciliteit binnen 4 maanden af te bouwen. Ongeveer 20 mensen werden ingevlogen uit Taiwan, plus 40 lokale mensen om de bouw af te ronden. "Wat YesHealth onderscheidt van anderen," zegt Jesper Hansen, Business Developer bij het bedrijf, "is dat wij farms kunnen aanbieden tegen een lage prijs, maar tegelijkertijd efficiënt. Zoals je ziet kunnen we faciliteiten van deze omvang bouwen voor minder dan vijf miljoen euro."
Voor meer informatie:
Leafood
info@leafood.com
https://leafood.com
YesHealth Group
www.yeshealthgroup.com