Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

300 hectare herstructurering glastuinbouw per jaar nodig, maar lukt dat?

De laatste jaren wordt er vanuit de overheden, volgens Greenports Nederland met succes, ingezet om samen met grondeigenaren gebiedsvisies en ontwikkelperspectieven voor Greenports en de individuele tuinbouwgebieden te ontwikkelen. 

In deze processen nemen de grondeigenaren meer en meer de leiding en faciliteren de overheden deze processen met capaciteit en budget. In de praktijk wordt vooral in de realisatiefase van deze gebiedsvisies een gebrek aan instrumenten en rolverdeling ervaren. Zeker in de herstructurering van bestaande tuinbouwgebieden (brownfield ontwikkeling), waarbij de opgaven complexer zijn dan bij een zogenaamde greenfield ontwikkeling.

De modernisering opgave vanuit het Tuinbouwakkoord bedraagt 300 hectare per jaar. Dit is nodig om de verduurzaming in de concentratiegebieden (o.a. wateropgaven, mest, gewasbeschermings- en CO2 -emissies) te realiseren.

Vanuit de tafel Duurzame gebiedsontwikkeling ligt de vraag op tafel hoe een effectief instrumentarium om voldoende snel te moderniseren eruit zou moeten zien en wat kan er geleerd kan worden van andere regio's, branches en initiatieven.

Het adviesbureau TwijnstraGudde gaat de komende maanden, in opdracht van de tafel, een onderzoek doen naar de:

  • Effectiviteit van het bestaande instrumentarium (gereedschapskist).
  • Knelpuntenanalyse: op welk vlak schiet het huidige instrumentarium te kort?
  • Inzicht in missend/ontbrekend instrumentarium.

Wat inzicht moet geven in:

  • De effectiviteit van het bestaande instrumentarium.
  • Benodigd aanvullend instrumentarium (ontwikkelbedrijf en bindende herstructurering) om versnelling te krijgen in de herstructurering van (glas) tuinbouw concentratiegebieden en de impact hiervan (kansen/kosten/risico’s).
  • Het draagvlak voor het aanvullend instrumentarium binnen het landelijk netwerk/stakeholders, dan wel regionale netwerk/stakeholders.
  • De gewenste/benodigde bijdragen/rollen (o.a. financiële participatie en rolverdeling tussen privaat en publiek) van de stakeholders binnen het instrumentarium.

Bron: Greenports Nederland 

Publicatiedatum: