Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK's nieuwe Brexit-plan: Groenten krijgen "Niet voor EU"-stickers

De Europese Commissie en de Britse regering zijn het eens geworden over de vereisten voor de etikettering van levensmiddelen in de retail. Een etiket zal op verschillende niveaus worden aangebracht, te beginnen met individuele producten, dozen, schapborden en posters. Melk, boter, vlees, vis en groenten zullen in heel Groot-Brittannië en niet alleen in Noord-Ierland van een "niet voor de EU"-etiket worden voorzien, zo heeft de regering in haar laatste Brexit-plan aangekondigd.

Groene strook
Vanaf oktober kunnen bijna alle Britse levensmiddelen die naar Noord-Ierland worden vervoerd, door de "groene strook". De groene strook zal ervoor zorgen dat goederen die vanuit het Verenigd Koninkrijk worden verzonden, geen grenscontrole hoeven te ondergaan om aan de normen van de Europese Unie te voldoen, mits zij het label dragen.

Verwarring en tegengas
De nieuwe etiketteringsregels, die zijn vastgesteld in het kader van de Windsor-kaderovereenkomst van premier Rishi Sunak, hebben echter tot verwarring geleid bij ondernemers die meer uitleg van de regering hebben geëist.

Andrew Opie, lid van het British Retail Consortium: "Als we niet snel richtlijnen horen die werkbaar zijn, zullen er in oktober problemen zijn in de keten."

Sommige Britse politici en zakenlieden staan sceptisch tegenover de nieuwe voorschriften. Voormalig minister David Jones: "Er is geen goede reden waarom voedsel dat in welk deel van het Verenigd Koninkrijk dan ook wordt geproduceerd en verkocht het etiket "niet voor de EU" zou moeten dragen, laat staan als het op het vasteland van Groot-Brittannië wordt verkocht."

Nigel Dodds, lid van het House of Lords, noemde de nieuwe regels "onzin" en zei: "Dit is een enorme extra kostenpost en ongemak voor alle Britse producenten. Deze stickers moeten op elk afzonderlijk voorverpakt levensmiddel worden geplakt."

Bron: firstpost.com

Publicatiedatum: