Danitsja Mulder en Ruud Zwinkels, EFP International:

"Gevreesde prijsdip Hollandse vruchtgroenten blijft uit, alleen komkommers blijven achter"

Tholen - "Vooraf hadden we best onze twijfels wat voor seizoen het zou gaan worden met de Hollandse vruchtgroenten. Na de forse reductie van de belichte teelt was iedereen toch wel een beetje bezorgd of de aanvoer allemaal tegelijk op de markt zou gaan komen, maar vooralsnog zijn de gevolgen voor de handel beperkt gebleven", constateert Ruud Zwinkels van EFP International.  "De beschikbaarheid is prima, maar niet overdreven groot. En dat is goed voor de versheid en omloopsnelheid van het product. Klanten waren wat gereserveerd omdat verwacht werd dat de prijzen zouden zakken, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd."

"Zo zijn de paprikaprijzen nog redelijk hoog, de tomatenprijzen zijn ook niet verkeerd. Aan het einde van de Ramadan verliep de afzet even wat minder, maar dat is niet anders dan andere jaren. Alleen de prijzen van de komkommers blijven momenteel ver achter", vervolgt de inkoopmanager. "Na de goede prijzen vorig jaar is het komkommerareaal dit jaar wat uitgebreid. Ook het weer zit niet mee voor de komkommerconsumptie. Komkommers worden toch vaak als dorstlesser gebruikt en dat is dit jaar nog niet echt nodig geweest."

Aanvullend op het Hollandse seizoen importeert EFP nog altijd groenten en meloenen uit Spanje en Marokko. "Tot eind mei verwachten we nog wel Marokkaanse tomaten", vertelt account manager Danitsja Mulder. "We krijgen de Marokkaanse handel zowel met volle wagens in Poeldijk binnen als vanuit Perpignan. We hebben wel wat last gehad van de exportbeperking voor tomaten die gedurende de Ramadan werd ingesteld door de Marokkaanse overheid. Ook hebben we veel last gehad van de stakingen in Frankrijk."

Traditiegetrouw is EFP sterk in de export naar het Verre en Midden-Oosten. "Dit is onze belangrijkste, maar tegelijkertijd ook de meest intensieve tak. Wel zien we de kennis in die landen en daarmee ook de lokale teelt van onder meer tomaten en snackpaprika's toenemen. Mede als gevolg van de hoge luchtvrachttarieven afgelopen jaren, is men versneld gaan kijken naar alternatieven. Hoewel het nog altijd duur is om er lokaal te telen, wordt het wel een steeds interessantere optie. Ook het afrijpen van exoten als avocado's gebeurt steeds meer in die landen zelf", vertelt Ruud. 

Reden voor EFP om de export steeds meer te spreiden. "Maar ook bij mijn Ierse klanten zie ik dat men steeds meer zelf uit landen als Marokko gaat importeren", aldus Danitsja. "Maar verder hebben we over de afzet momenteel zeker geen klagen en zien we geen gekke verrassingen op de markt. Wel lijkt het weer in Spanje te gaan zorgen voor een vroegtijdig einde van het zachtfruitseizoen." 

Voor meer informatie:
Danitsja Mulder / Ruud Zwinkels 
EFP International
ABC Westland 451
2685 DE Poeldijk
danitsja@efpinternational.nl 
ruud@efpinternational.nl 
www.efpinternational.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.