Energie-update: Krapte op oliemarkt voorlopig minder dan gevreesd

De TTF-gasprijs voor juni zakte dinsdag tot onder de 36 euro per megawattuur. De prijzen voor komende winter stijgen de laatste dagen juist weer iets. Met dank aan het grijze weer is er van negatieve stroomprijzen geen sprake.


De TTF-gasprijs voor een contract 'winter 2023' ligt woensdagochtend 10 mei op 56,1 euro per megawattuur. Dat is 20 euro hoger dan het contract voor juni 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers. 

De zon laat zich vandaag weinig zien en het waait ook niet echt. In april was dat bij vlagen wel anders. Het leverde sterk negatieve uurprijzen voor stroom op en een unicum waarop energietwitteraar Martien Visser wijst:

Het team Energy Research & Strategy van Publieke Zaken staat in een nieuw rapport stil bij het effect van de economie op energieprijzen en van de OPEC+-besluiten op de olieprijs. We lezen:

"Met de recente prijsdaling van olie is het effect van de OPEC+ productieverlaging volledig tenietgedaanNu de volgende OPEC+ vergadering onverwacht fysiek in Wenen zal worden gehouden, nemen de speculaties over een nieuwe productieverlaging toe. Verder zien we veranderingen in de samenstelling van speculatieve marktposities. Dit zou iets kunnen zeggen over de richting van de olieprijs in de komende maanden."

De energiespecialisten hebben hun olieprijsramingen 'enigszins verlaagd voor de rest van het jaar, met name gebaseerd op de gevolgen van de afkoelende economische groei.'

Ook de gasprijzen daalden verder. Wel is er opnieuw een groeiend verschil tussen de maand- en de jaarcontracten. Het grote verschil met vorig jaar waarop de energiespecialisten wijzen 'is dat de onzekerheid qua leveringszekerheid zich nu vooral richt op de langere termijn.' Bekijk hier het hele rapport.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.