Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gele blokpaprika E20B.0480 krijgt de naam Levente

Het nieuwe gele blok paprikaras van Enza Zaden is in het afgelopen jaar bij verschillende telers geïntroduceerd. Er staat er inmiddels ruim 100 hectare en daarmee is het volgens het veredelingsbedrijf 'het grootste gele ras in Nederland en België.'

Als opvolging van een eerdere telersdag in Harmelen, was het nu de beurt om een bezoek te brengen aan een drietal bedrijven in Luttelgeest en IJsselmuiden. Tijdens deze middag werd de naam Levente officieel bekend gemaakt door Enza Zaden. 

Deze middag begon bij twee bedrijven in IJsselmuiden. Er is een bezoek gebracht aan zowel Peppers Unlimited als Tuindershoek. Verschillende telers die al met Levente bekend zijn, sloten deze middag aan om hun kennis over de teelt met elkaar te delen.


Telersbedrijf Taspaprika in Luttelgeest

Eerste oogst
Bij Pepper Untimited wordt het ras in twee verschillende kassen geteeld, waarbij ook twee verschillende plantdata en teeltsystemen gehanteerd worden. Wilbert van den Bosch omschrijft het ras als een doorzetter. In totaal staat er op zijn bedrijf een kleine 10 hectare, waarvan één van de kassen eind november geplant is. Op de dag van de telersmiddag (week 16, april) was het eerste zetsel inmiddels geoogst.

Zo zegt hij: "Levente zet voornamelijk op de hoofdtak en snijdt gemakkelijk. Verder heeft het ras weinig blad en is redelijk gedrongen." Ook heeft Van den Bosch in zijn teelt geen droog steelrot of afdrukkers gezien. Leon van Wingerden vult aan dat Levente een gelijk gewas geeft; er blijven heel weinig stengels achter. Verder geeft hij aan dat het grote voordeel in de goede productie en de grofheid van de vrucht in de zomer zit.

Waar andere rassen tijdens het tweede helft van het jaar soms terugvallen in vruchtgewicht, is vorig jaar gebleken dat Levente grove vruchten blijft geven.



Watergeefstrategie
Bij Tuindershoek liet Paul Kaashoek zijn teelt op een V-systeem zien. Hier wordt een kleine 7 hectare op 3 stengels geteeld. De teelt heeft regelmatig doorgezet en heeft een goede plantbelasting. Kaashoek laat weten dat de eerste beurt rond kwart over 10 een kleine beurt is om worteldruk te voorkomen.

Zo zegt hij dat de EC in de mat dan naar verhouding hoog is en door met een kleine beurt te beginnen, voorkomt men dat de wortels in één klap een te lage EC krijgen. Dit helpt tevens om binnenrot te voorkomen.

Ook om Mucor koppen tijdens donkere dagen te vermijden raadt Edwin Bornkamp aan om voorzichtig te zijn met de watergift en het tijdstip van water geven van de eerste beurt. De combinatie van watergift, klimaat en worteldruk heeft volgens hem invloed op Mucor koppen. Als er minder verdamping en luchtbeweging is dan worteldruk, dan kan het via de bloemen weglekken waardoor deze dan vatbaarder worden.


De Levente

TSWV:O resistentie
Afsluitend is er een bezoek gebracht aan Tas Paprika in Luttelgeest. Erik Splinter liet hier de 8 hectare zien die als vierweekse plant in november is binnengebracht. Ook hier wordt er op 3 stengels op een V-systeem geteeld. Volgens Splinter is naast de TSWV:0 resistentie een voordeel van Levente dat de vruchten van het ras lang hard blijven. Ook als ze aan de plant hangen en daardoor kan er gespeeld worden met de oogstmomenten.

Hier is een filmpje te bekijken waarin Stijn van de Ploeg over het ras vertelt dat staat bij Montreahof in Berkel en Rodenrijs. 

Voor meer informatie:
Enza Zaden 
Haling 1E
1602 DB Enkhuizen
T: +31 (0)228 350100
info@enzazaden.com    
www.enzazaden.com        

Publicatiedatum: