Jaarverslag Inagro 2022

In het voorjaar stelt Inagro traditiegetrouw zijn jaarverslag voor. “Landbouw is een strategische sector voor onze voedselvoorziening én een van de ankers van onze economie. Daarom willen we vanuit de Provincie West-Vlaanderen blijven investeren in Inagro”, vertelt gedeputeerde Bart Naeyaert in zijn voorwoord van het magazine dat hier te bekijken is.

In de nasleep van de coronacrisis werd de Belgische maatschappij geconfronteerd met geopolitieke spanningen die leidden tot ongeziene inflatie. Opnieuw kwam voedselproductie prominent in de media. Bovendien gingen beleidsmakers op zoek naar akkoorden over stikstof in lucht, bodem en water, wat ongetwijfeld een impact heeft op de bedrijfsvoering in de land- en tuinbouwsector.

“Inagro gaat verder met de sector op zoek naar oplossingen. Waar die er niet zijn, zoeken we hoe we met de nieuwe context kunnen omgaan. We doen dat met en voor de sector, in nauwe wisselwerking en steeds kritisch voor de haalbaarheid en de inpasbaarheid van onze resultaten in de praktijk”, vertelt Mia Demeulemeester, afgevaardigd bestuurder van Inagro, daarover in haar voorwoord. Daarmee vindt ze aansluiting bij de slogan van het nieuwe jaarverslag: Samen bouwen aan gegrond advies.

Dossier belicht 20 jaar ondersteuning in biolandbouw
Die praktijkgerichte aanpak blijkt ook uit het gloednieuwe jaaroverzicht. In een dertigtal inspirerende webpagina’s bundelt het onderzoeks- en adviescentrum de markantste realisaties van 2022. Inagro presenteert zijn jaarverslag net als vorig jaar volledig in een digitale vorm. Daarop rubriceert het de realisaties in hoofdstukken als bodem en water, plant, dier en bedrijfsvisie. In portretten die de hoofdstukken inleiden, vertellen stakeholders over hun inspanningen voor de land- en tuinbouwsector.

Speciale aandacht is er voor biologische landbouw. Inagro startte in 2001 een eigen Proefbedrijf voor Biologische Landbouw en is zo al meer dan 20 jaar een structurele kennispartner voor de Vlaamse biosector. Naar aanleiding van dat jubileum organiseerde het proefcentrum in 2022 diverse activiteiten.

“Dat onze werking rond biolandbouw de sector op diverse vlakken ondersteunt, blijkt uit een terugblik op de feestelijkheden die een breed publiek naar de Gabriëlstraat brachten én evenzeer uit een blik op het lopende onderzoek”, gaat Mia Demeulemeester verder.

Allesbehalve vanzelfsprekend
“Landbouw is een strategische sector voor onze voedselvoorziening én een van de ankers van onze economie. Een ruim aanbod van gezond en kwaliteitsvol voedsel is nooit vanzelfsprekend. Het is het resultaat van het harde werk, de grote stielkennis en de gedreven inzet van onze land- en tuinbouwers”, stelt Bart Naeyaert, gedeputeerde voor Landbouw en Visserij en voorzitter van Inagro, in zijn voorwoord.

Daarom wil de Provincie West-Vlaanderen blijven inzetten op een sterk provinciaal landbouwbeleid en blijven investeren in Inagro. Inagro volgt de ontwikkelingen in de sector op de voet en probeert, binnen de grenzen van zijn mogelijkheden, samen met de sector op zoek te gaan naar nieuwe inzichten en alternatieve oplossingen. 

Bron: Inagro 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.