Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anders Riemann, Nordic Harvest:

"Wij beschouwen vertical farming als de volgende stap na biologisch"

"We willen niet vergeleken worden met vollegrond- of conventionele telers. Biologische telers zijn goed, maar het is niet het antwoord op de klimaatverandering. Daarom streven we niet naar een biologisch label. In plaats daarvan beschouwen we vertical farming als de volgende stap na biologisch. Onze tuinbouwprocessen vormen een perfecte symbiose van windenergie en waterkracht waarvan we zelf kunnen kiezen welke energie we de komende 24 uur gaan gebruiken," legt Anders Riemann, oprichter en CEO van Nordic Harvest, een Deense vertical farm, uit.

Invoering van een klimaatvriendelijk certificaat
Anders zou het liefst zien dat er een soort klimaatcertificaat komt dat verder gaat dan biologisch. Dat certificaat getuigt van gewasbeschermingsmiddelenvrije producten die met heel weinig middelen zijn geteeld. Nordic Harvest zou graag zien dat de EU het initiatief neemt om dit certificaat in te voeren, opgesplitst in meerdere niveaus van klimaatvriendelijkheid.

"Als we kijken naar alles wat buiten wordt geteeld, wordt dat sterk beïnvloed door externe factoren. Daarom moeten we de technologie die ons in staat stelt om chemicaliënvrije producten voor de consument te telen verder ontwikkelen. Dat kan alleen door vertical farming te ontwikkelen tot een echte sector en niet alleen een marketingstunt."


Nordic Harvest levert verschillende soorten sla en kruiden

Nieuw bedrijf van 35.000 m2 staat op stapel
De huidige farm in Taastrup, Denemarken, wordt beschouwd als een 'Proof of Concept' farm, die 3500 m2 teeltgebied omvat. Door lering te trekken uit deze ontwikkeling heeft Nordic Harvest nu zijn ogen gericht op een nieuwe teeltfaciliteit van 35.000 m2 zonder al te veel te specificeren wat er moet worden geteeld. Voorlopig blijft het bij sla, kruiden en boerenkool als eerste stap.

De tweede stap is om het plan op te waarderen en verschillende soorten peulen te telen. Nu de proeffase klaar is, wil Nordic Harvest zijn faciliteit upgraden en verhuizen naar een grotere faciliteit. Het terrein is hiervoor al beveiligd, aangezien ze het gebouw naast de deur al in hun bezit hebben. "We willen nu leren hoe we fotonen (lichtdeeltjes) beter kunnen terugkaatsen, zodat ze de bladeren aan alle kanten raken."


Een kijkje in de huidige farm

Uitbreiding in binnenland (en buitenland)
Nordic Harvest levert aan Fotex winkels en Bilka hypermarkten. Toch is er niet genoeg aanbod, want ze willen de aantallen uitbreiden zodra de nieuwe farm klaar is. Het nieuwe bedrijf zal ongeveer 1000 ton groenten per jaar kunnen leveren. Anders liet ons weten dat ze binnenkort ook zullen uitbreiden naar de winkels van de Salling Group, de grootste retailer in Denemarken.

Anders wijst er ook op dat ze na deze uitbreiding slechts 5% van de binnenlandse markt zullen bestrijken. Door uit te breiden naar een grotere vestiging zal het bedrijf dus een groot deel van de lokale markt kunnen bestrijken. Bovendien zien ze kansen op de Duitse markt, aangezien Denemarken ongeveer twee derde van zijn sla en boerenkool van hen importeert, terwijl het land zelf ongeveer 80% importeert. "Eerst zouden we onze producten kunnen exporteren en later lokaal een grotere farm bouwen om nog meer te kunnen leveren."

Westerse koopkracht verstoren
In de toekomst denkt Anders aan een business case: de teelt over het hele jaar verdelen, zodat ze in de winter aan hen kunnen leveren en de import uit Marokko kunnen verstoren. Dan zou het bedrijf in de zomer planten met toegevoegde waarde en een langere houdbaarheid leveren, zodat een gat kan worden opgevuld. "We moeten zo kunnen telen, want alleen dan kunnen we de prikkels van de westerse koopkracht verstoren."

"Het is onze verantwoordelijkheid om te laten zien dat de technologie en knowhow beschikbaar zijn om voeding te leveren op veel minder ruimte binnen verstedelijkte gebieden. De landen met de grootste teelt hebben de verantwoordelijkheid om de volgende generaties te motiveren om in de steden te gaan wonen."

Voor meer informatie:
Anders Riemann, oprichter en CEO
Nordic Harvest
info@nordicharvest.com 
www.nordicharvest.com 

Publicatiedatum: