Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren

Nederlandse Boeren roepen burgers op om op 13 mei 2023 hun poep en plas bij hen in te komen leveren. Het grootste gat in de voedselkringloop is de mens. De eigen poep en plas van de mens zit boordenvol kostbare voedingsstoffen die boeren nodig hebben om hun bodem te voeden en voedsel te verbouwen. Een drol is potentieel voedsel. De actie wordt georganiseerd door Stichting Rondgang (Broodje Poep) en Stichting Symphony of Soils. 


‘We zullen als maatschappij gezamenlijk aan de slag moeten om het bodem microbioom weer in top vorm te krijgen.' - Boer Jan Willem Breukink

De mens is het grootste gat in de voedselkringloop. Er zitten boordevol voedingsstoffen in poep die nu (zonder om te kijken) worden weggespoeld en verbrand. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in Nederland jaarlijks 35 miljoen kilo fosfaat, 110 miljoen kilo stikstof en 34,5 miljoen kilo kali verloren gaat. ‘‘We moeten onszelf terugplaatsen in de voedselkringloop. Zo zijn we niet alleen voedsel consumenten maar ook poep producenten", aldus Fides Lapidaire, een van de initiatiefnemers van de actie. 

Het tekort wordt op het moment aangevuld met kunstmest en dierlijke mest. Los van dat kunstmest voedt de plant zich vooral uit de bodem die bestaat uit eindige grondstoffen. Kali wordt nu vooral uit Rusland gehaald, fosfaat uit Marokko en stikstof met hulp van fossiele energie uit de lucht. Voor 10 ton kalkammonsalpeter is 3.600 m3 aardgas nodig. Dat is energetisch onhandig. Met de huidige aardgasprijzen vliegen de kosten omhoog en dat maakt Nederland onnodige afhankelijk.

Dit zorgt voor alle problemen die tegenwoordig op de voorpagina staan van de kranten: verschraling, het stikstofprobleem, ammoniak vervuiling, uitputting en uitbuiting.  

Vorige jaar werd de give a shit actie ook georganiseerd. Toen deed er in elke provincie een boer mee. Dit jaar groeit het aantal boeren met een rap tempo. Een diversiteit aan boeren ziet de noodzaak om hun land op een andere manier te voeden. Of men nou een agro-ecologische boer is of een reguliere veehouderij heeft, allen begrijpen de logica van het volwaardig rondzetten van de voedselkringloop.

Daarnaast wordt weer de verbinding gelegd tussen burger en boer: één waar wederkerige afhankelijkheid zichtbaar is. De mens is een onmisbare schakel in het produceren van het voedsel en het verzorgen van de bodem.


Bestuurders in de rij voor een composttoilet tijdens de 'Give a shit' in 2022

"Bij ons op Burgerboerderij de Patrijs gaan we zelfs een stapje verder," zegt Johannes Regelink. "Op 13 mei krijg je korting op jouw boodschappen als jij een boodschap achterlaat. We hebben uitgerekend wat jouw toiletbezoek waard is, die eerlijke prijs krijg je als korting.”

Op www.giveashit.eu staat waar burgers op 13 mei a.s. hun poep en plas kunnen afgeven. De poep en plas moet wel medicijnvrij zijn. Als het verwerkt is tot compost is het een schoon product, maar op het moment: hoe schoner, hoe beter. 


Reclame voor de actie van het broodje poep

Door 'Give a shit' vorig jaar is er een motie aangenomen van Derk Boswijk die wil onderzoeken hoe menselijke mest kan worden toegevoegd aan de voedselkringloop. Dit jaar vragen de organisatoren aandacht om invulling te geven aan deze motie en het ook echt waar te maken. Een samenlevingsinclusieve kringloop: waar boer en burger, stad en land, elkaar ontmoeten.

Voor meer informatie:
Stichting Rondgang 
Tel: 0612865190 
info@stichtingrondgang.nl  
www.broodjepoep.com

Publicatiedatum: