Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VLAM ondersteunt 10 bedrijven via VK-incubator

Via middelen van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns kan VLAM 10 dossiers honoreren met ondersteunende exportplannen die bijdragen aan de relance van de export na de Brexit. Brexit blijft Vlaamse voedingsbedrijven die hun producten exporteren naar het VK parten spelen, zo melden ze.

Met name de administratieve en logistieke moeilijkheden blijven wegen op hen. VLAM heeft dit en de twee vorige jaren al een aantal initiatieven genomen om de bedrijven te helpen. Ook met de VK-incubator van 2023 verlicht VLAM deze moeilijkheden en ondersteunt het bedrijven om ook een sterke marktpositie in te nemen post-Brexit.

"De Brexit heeft veel onzekerheden met zich meegebracht. We staan opnieuw klaar om bedrijven met innovatieve en frisse ideeën op het vlak van export van voeding en sierteelt te steunen. De 10 projecten zijn uiteenlopend, gaande van virtuele markten en de ontwikkeling van digitale platforms tot logistieke oplossingen. Voor deze zeer belangrijke exportmarkt is het noodzakelijk deze mogelijkheden te creëren zodat onze kwaliteitsvolle Vlaamse producten tot op het Britse bord komen", aldus Jo Brouns, minister van Landbouw.

In april 2023 lanceerde VLAM voor het vierde jaar op rij een nieuwe exportincubator om de voortdurende negatieve gevolgen van de Brexit op te vangen. De ondersteuning is bedoeld voor zowel kleine als grotere bedrijven die op een innovatieve wijze te werk gaan om hun exportactiviteiten naar het Verenigd Koninkrijk (de zogenaamde VK-incubator) zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

De steun bedraagt maximaal 50.000 euro per individueel project. De indiener zorgt zelf voor minstens 50% eigen inbreng. Een onafhankelijke jury beoordeelde de ingezonden projecten objectief op hun merites en selecteerde 10 voorstellen. Ze kunnen samen op ruim 497.000 euro overheidssteun rekenen.

Inhoudelijk zijn de projecten heel uiteenlopend. Het gaat van de promotie van groenten en fruit op vroegmarkten tot het automatiseren en digitaliseren van douane en/of fytosanitaire formaliteiten. Daarnaast zijn er projecten rond virtuele, digitale platformen en deelname aan beurzen voor sierteelt en vleeswaren.

Een overzicht van de verdeling van de goedgekeurde dossiers per subsector:

  • VK-incubator : 10 goedgekeurde dossiers
  • Groenten en fruit: 3
  • Sierteelt: 6
  • Vleeswaren : 1

VLAM faciliteert bedrijven niet alleen via geldelijke steun van de VK-incubator maar ook via talrijke initiatieven zoals de organisatie van beurzen, bezoeken ter plaatse en een imagocampagne. Individuele bedrijven kunnen ook steeds beroep doen op de Brexit-consulent van VLAM, Ward Verberck.

Belang Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk is de vierde handelspartner qua verse voeding van België. Voor verschillende productgroepen zit het VK in de top 5 van haar export: voor sierteelt en aardappelen (3de), verse groenten en fruit (4de),varkensvlees en gevogelte (5de). Opvallend is de forse stijging voor vleesbereidingen en zuivel.

De Belgische sierteeltsector werkt graag met de Britse partners, die haar bomen, planten en bloemen weten te waarderen. Het VK is dan ook de derde belangrijkste exportbestemming voor sierteeltproducten.

Voor meer informatie:
Ward Verberck
VLAM
+32(0)473 269 472
Ward.verberck@vlam.be 
www.vlam.be      

Publicatiedatum: