Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De doordragerproeven van Delphy in beeld

"Verse planten in nieuw teeltconcept hebben nooit een koelcel gezien"

Tholen - Delphy doet al jaren proeven met doordragers – een onderbelicht gewas in Nederland, waar aardbeientelers vooral met junidragers werken. Toch is er nog een wereld te winnen in doordragers. In de aanloop naar het ISFC Field Event vertelt Vera Theelen van Delphy over de stand van zaken in de doordragerproeven.


Vera Theelen van Delphy

Verse planten
“We zien enorm veel potentie in doordragers, en daarom hebben we daar ook een nieuw teeltconcept voor ontwikkeld. We werken daarbij met verse planten die nooit een koelcel hebben gezien – die gaan dus direct van de opkweek naar de productie. Het doel daarbij is om een meer gelijkmatige productie te hebben.”

Bij de gekoelde planten heb je vaak in één keer een heel hoge productie, waarna een terugval plaatsvindt. “Dan duurt het weer een hele tijd voor de volgende ‘flush’ komt, terwijl de verse planten, van rassen die minder behoefte hebben aan koeling, gewoon lekker gelijkmatig doorgaan.” En dat kan met allerlei rassen, waaronder Favori, Arabella, Malling Ace en Albion etc.

De behoefte aan koeling ligt overigens niet alleen aan het ras, maar ook aan de manier van opkweken. “Dat doen we heel gelijkmatig, in het najaar, wanneer het al iets koeler is, in een onbelichte kas.”

Marathon
Met de verse planten vermijd je de pieken en de plantstress die je met de gekoelde planten wel hebt – wat weer kan leiden tot lagere brix-waarden. “Je gaat eigenlijk van een sprint naar een marathon. De plant kan zo beter het suikergehalte, de vruchtgrootte en productie reguleren.”

De oogst wordt dus ook gelijkmatiger. “In plaats van de ene week 800 kg en de volgende week maar 100 gram, heb je gewoon elke week 500 gram.” Het streven daarbij is om uiteindelijk een opbrengst te behalen van 20 kg per vierkante meter.


Vera Theelen 

Het Nieuwe Telen
In het nieuwe teeltconcept wordt gebruik gemaakt van Het Nieuwe Telen, met een hoge etmaaltemperatuur, en een RTR-strategie. “Naarmate je instraling omhooggaat, neemt je temperatuur ook evenredig toe,” legt Vera uit. “Het idee is dat bij een hogere temperatuur met meer instraling, meer fotosynthese plaats kan vinden.”

Naast de proeven met doordragers en junidragers die lopen bij Delphy, zit Vera zeker niet stil. Zo wordt er gekeken naar het verlagen van energiegebruik in de aardbeienteelt, en is er het vraagstuk hoe je minder gewasbeschermingsmiddelen kan gebruiken in de opkweek – proeven waar telers direct mee aan de slag kunnen.

Vera en haar collega’s kunnen er alles over vertellen tijdens het ISFC Field Event – en dan zal het niet alleen over aardbeien gaan, maar ook over frambozen, blauwe bessen en bramen.

Voor meer informatie:
Delphy
Agro Business Park 5
6708 PV Wageningen
Tel:+31 77 398 75 00
E: V.Theelen@delphy.nl 
W: https://delphy.nl