Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Delphy organiseert voor het eerst Field Event en Field Visit

Tholen - In juni organiseert Delphy voor de tweede keer de Softfruit Field Day – de vorige editie was zo’n succes, dat de ‘field day’ nu is uitgebreid tot een heus ‘Field Event’ van drie dagen. “Naast de Field Day en de Field Trip die we vorig jaar al hadden, gaan we dit jaar ook nog een Field Visit doen,” vertelt Vera Theelen, onderzoeker zachtfruit bij Delphy. “Op deze dag kunnen mensen zelf kiezen bij wie ze op bezoek gaan, bijvoorbeeld Haifa, Signify of MJ Tech”

Dag één en twee van het evenement zullen er min of meer hetzelfde uitzien als vorig jaar: een podium met seminars, gevolgd door de Field Trip. Vera Theelen licht alvast een tipje van de sluier op over één van de onderwerpen die aan bod zal komen.

Proef junidragers
“Aardbeientelers in Nederland telen voornamelijk junidragers – die worden gekenmerkt door hele grote pieken in productie, niet ideaal dus, want een piek geeft stress en meer arbeid. Daarbij is het ook een piek voor je plantbelasting: er komt in één keer heel veel productie tegelijk los, wat ook niet goed is voor de prijzen.”

Het liefst zou je dus jaarrond aardbeien kunnen telen, een beetje zoals bij tomaten. “Bij tomaten kan je de plant heel makkelijk sturen door te dieven, maar bij aardbeien gaat dat helaas niet. Daarom hebben we samen met Plant Lighting een proef gedaan, met de low-chill junidragende rassen van Fandango en Inspire.”

Bij die proef werden aardbeien onder speciale omstandigheden belicht, waardoor ze ‘misleid’ worden. “Junidragers maken namelijk bloemen aan onder korte daglengte, 12 uur dus. Maar in de zomer worden de dagen te lang en stoppen ze met bloemaanleg.”


Vera Theelen van Delphy

Aardbeien foppen
Wat ze in de proef hebben gedaan, is het misleiden of ‘foppen’ van aardbeien, zoals Vera het noemt. “Dat hebben we nu voor het tweede jaar op rij gedaan, door ze 12 uur normale daglengte te geven en daarna nog eens 6 uur na te belichten met rood licht. Dat ervaren ze niet als daglengte, maar ze kunnen het wel gebruiken voor productie, assimilatie, enzovoort.”

De plantbalans wordt daardoor beter: waar een junidrager normaal plotseling moet pieken, ga je met de nieuwe methode veel langzamer. “Met als uiteindelijke doel dat je jaarrond kunt telen. Voor nu richten we ons op de winterteelt, waarbij we zo veel mogelijk uit de plant willen halen. Zo hebben we nu al planten die van september tot en met juli in de kas staan.”


De aardbeien beginnen al rood te worden 

Op weg naar jaarrond
In de kas van Delphy hebben ze dus nu al bijna jaarrond teelt dankzij het nieuwe belichtingsregime, en in theorie is volledige jaarrond teelt ook mogelijk. “Dat zijn we nu nog aan het testen, maar in principe moet dat gewoon kunnen, en we hebben al mooie resultaten bereikt. Vorig jaar hebben we in de proeven een productie gehaald van 15 kg per vierkante meter.”

Voor meer informatie:
Delphy
Agro Business Park 5
6708 PV Wageningen
Tel:+31 77 398 75 00
E: V.Theelen@delphy.nl 
W: https://delphy.nl