"Aardbeien in de vollegrond gedijen goed op Vidi Funda"

De bodemverbeteraar van Koppert, Vidi Funda, voegt meer dan 25% toe aan de opbrengst van in de grond geteelde aardbeien. Uit onafhankelijke proeven in België en Nederland blijkt dat 's lands favoriete zachtfruit goed gedijt wanneer deze biologische bodemverbeteraar aan de bodem wordt toegevoegd. Volgens Koppert versterkt Vidi Funda verder het bodemleven en herstelt de biodiversiteit om de weerbaarheid van de planten te verbeteren. 

De productmanager van Koppert, Guido Roozemond, zegt dat eerdere proeven met buitenbessen zoals aardbeien en blauwe bessen goede resultaten hebben laten zien. Onderzoeksorganisatie PC Fruit voerde vorig jaar in België een proef uit met buitenaardbeien.

'De proef werd uitgevoerd op 3 nagebouwde velden en liet een opbrengstverbetering van 25% zien. Dat is een aanzienlijke stijging en toont aan dat onze bodemverbeteraar zijn werk goed doet, niet alleen in kassen zoals in het verleden is gebleken, maar ook buiten.'

 
Bodemverbeteringen met Vidi Funda in vollegronds aardbeien. Een vergrote weergave van de afbeelding is via deze link te bekijken. 

Voordelen voor de gezondheid van de bodem 
Vidi Funda is gemakkelijk te gebruiken en kan buiten door kunstmeststrooiers worden verspreid. Het product bevat meer dan 15 ingrediënten die variëren van natuurlijke stoffen uit peulvruchten, maïs en zeewierextracten tot een aantal mineralen. De bodemverbeteraar vermindert het weglekken van synthetische meststoffen naar het grondwater, zodat deze efficiënter kunnen worden gebruikt.

Maar zoals Roozemond aangeeft is het belangrijkste voordeel de gezondheid van de bodem: "De organische stof verandert de biodiversiteit in de bodem. Niet alleen neemt de massa microben toe, maar ook de variëteit verbetert en heeft een positief effect op het gewas.

"Het herstelde evenwicht van nuttige bacteriën en andere microben, vergroot de concurrentie om voedsel en ruimte in de bodem en verzwakt schadelijke ziekteverwekkers. Omdat het een buffer vormt voor kunstmest, lekt er ook minder nitraat en fosfaat naar het grondwater. Goed voor het gewas en het milieu tegelijk. Roozemond vult aan. ´Het is ook in lijn met de Europese Green Deal, goedgekeurd in 2020, die streeft naar een reductie van het kunstmestgebruik met 20%, en de reductie van nutriëntenverlies met 50% in 2030.'

Een gezondere bodem betekent dat de teler een gewas krijgt dat minder gevoelig is voor abiotische stress zoals droogte of hitte, en een toename van de gewasprestaties en opbrengst.

Toenemende vraag naar aardbeien
Er is een grote vraag naar aardbeien en ander zachtfruit, die voor de telers van steeds grotere economische waarde zijn. Het feit dat supermarkten de laatste tijd de gezondheidsvoordelen van bessen hebben gepromoot, heeft ertoe geleid dat telers hun productievolumes van dit gewas blijven verhogen om aan de vraag te blijven voldoen.

Naast een aanzienlijke stijging van de opbrengst tot 25,6% in overtuigende proeven, hebben we in een andere proef een lonende verlenging van de houdbaarheid van aardbeien waargenomen bij het gebruik van Vidi Funda als bodemverbeteraar. We onderzoeken nu de potentiële voordelen van deze bodemverbeteraar voor andere gewassen. Het wordt ook al met succes gebruikt in chrysanten, bloembollen en potplanten", besluit Roozemond.

Bron: Koppert 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.