Vorige week is een nieuw project gestart in Berlijn, waar een volledig F-Clean overdekte kas wordt gebouwd voor de Universiteit van Berlijn. De kas zal worden gebruikt voor onderzoek naar toekomstige voedselproductie in stedelijke ruimten, genaamd Cubes Circle.
"Op een houten onderbouw bouwen we een foliekas van het Venlo-type met een dubbelzijdige continue vlinderventilatie", zegt Johan van Tuijl met AgrowSer - VDH Foliekassen. "Het dak wordt voorzien van een enkellaagse diffuse F-Clean en de wanden van een dubbellaagse diffuse F-Clean."
VDH zal ook een dubbellaagse scherminstallatie leveren en installeren en nog veel meer speciale onderdelen, zoals railings in de buitenmuren en een secundair draagsysteem voor het installeren van verdere speciale onderdelen die nodig zullen zijn voor het onderzoek. "Alles wordt op maat gemaakt, op basis van de visie en speciale eisen van onze klant, uiteraard rekening houdend met de strenge Duitse normen."
Gestandaardiseerde productie-eenheden
In de kas komt een gesloten voedselproductiesysteem genaamd CUBES Circle dat volgens de initiatiefnemers de zwakke punten van eerdere productiesystemen ondervangt en dat gemakkelijk te integreren is in de steden van de toekomst. "Onze visie op de teeltsystemen van de toekomst is gebaseerd op het idee dat voedsel zal worden geproduceerd in verbonden, onderling communicerende en gestandaardiseerde teelteenheden, de zogenaamde CUBES. Die CUBES vormen de basis voor een gesloten teeltsysteem, dat de zwakke punten van eerdere systemen ondervangt door gebruik te maken van ISO-normen, stapelbare eenheden en een bio-cybernetische reguleringsaanpak", legt het team van CUBES Circle uit.
Het systeem zal gemakkelijk te integreren zijn in de steden van de toekomst. "Door het mobiele karakter, aanpassingsvermogen aan een veranderende omgeving en een inherente schaalbaarheid kan de CUBES worden toegepast in stedelijke, landelijke en zelfs woestijnachtige gebieden. Principes van gesloten teeltmethoden worden geïntegreerd in een nieuwe procesketen en de afzonderlijke elementen van de keten worden intelligent met elkaar verbonden en gereguleerd. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van synergieën zoals het "Triple Zero®"-concept, waardoor een productie zonder additieven mogelijk wordt en emissies en afval worden vermeden."
Voor meer informatie:
AgrowSer
[email protected]
www.agrowser.com