Franc Goertz, Goertz Asperges:

"Prima aspergeprijzen voor de tijd van het jaar"

Tholen - "De afzet van de asperges verloopt dit seizoen bijzonder goed", vertelt teler Franc Goertz van Goertz Asperges, dat al sinds 1987 asperges teelt op de Limburgse zandgronden. "Er is sprake van een behoorlijke vraagmarkt. Tot vorige week waren de prijzen zelfs zeer hoog, maar met een prijs tussen de 7-8 euro voor de dubbel A-asperges liggen de prijzen nu ook nog op een goed niveau voor de tijd van het jaar."

"Het seizoen kwam een stuk later op gang. We hadden verwacht dat met Pasen de mini-tunnels vol in productie waren, maar daar was toen nog geen sprake van. Toch was dat geen hard gelag, want daarna werden de prijzen zelfs nog hoger. Inmiddels komen er wel behoorlijke volumes uit de mini-tunnels", vertelt de aspergeteler.

Ook voor de komende tijd ziet hij de aspergeverkoop zonnig in. "Er wordt voor komende week wisselvallig weer voorspeld, met afgewisseld zon en bewolking. Voor de asperges is dat prima. Je krijgt dan geen gigantische pieken in de aanvoer en bij die temperaturen wordt er doorgaans ook goed asperges gegeten. Ook de afzet van de geschilde asperges blijft alleen maar toenemen."

Hoewel de huidige aspergemarkt geen reden tot zorg geeft, noemt Goertz de toekomst voor de aspergesector wel zorgelijk. "Het is en blijft lastig om alles te organiseren, de arbeid in te vullen en te voldoen aan de steeds strengere regelgeving. Er is al een hele generatie telers gestopt. Vroeger nam je een buurman over als hij stopte, maar dat doe je nu niet meer zo snel. Ook de grotere telers doen op dit moment kalm aan en krimpen eerder een beetje in dan dat ze uitbreiden."

Franc Goertz met zijn gezin

"Ik ben wel benieuwd waar we over vijf jaar ons eten vandaan gaan halen, laat staan over tien jaar. Ik voorzie dat er een hele hausse aan telers zal gaan stoppen, terwijl we hier wel de kennis en het klimaat hebben om te telen", benadrukt Franc.

Zelf startte hij in 2010 met de teelt van blauwe bessen, in 2020 gevolgd met de teelt van zoete aardappelen. "We hebben de zoete aardappelteelt behoorlijk uitgebreid. Voor ons is het een mooie aanvulling qua bouwplan en arbeidsplaatje. Bovendien kunnen we de zoete aardappelen residuvrij telen en kunnen we kwalitatief prima concurreren met de Amerikaanse!"

Voor meer informatie:
Franc Goertz
Goertz Asperges BV
Veestraat 20
6105 AB Maria Hoop
info@goertzasperges.nl
www.goertzasperges.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.