Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christian Nieves van Parcitank

"Vertical farmproject LIFE Farmitank start teeltproeven"

Het LIFE Farmitank-project, gestart in september 2021, wordt heel binnenkort gelanceerd op de wereldmarkt. Dit nieuwe vertical farmsysteem is een nieuwe fase ingegaan met de installatie van een prototype bij Florette Ibérica in Milagro, in de Spaanse regio Navarra, waar verschillende gewassen zullen worden getest. Het project heeft tot doel de sociaaleconomische en ecologische voordelen aan te tonen van deze technologie, die ontwikkeld en gepatenteerd is door het Spaanse bedrijf Parcitank. 

"De belangrijkste productielijn van Parcitank is de fabricage van tanks uit roestvrij staal, en het kwam bij ons op om een vertical farmsysteem erin onder te brengen met volledig gecontroleerde omstandigheden om op een kleine oppervlakte maximale opbrengst te behalen", legt Christian Nieves uit. "Onze Farmitank technologie maakt het mogelijk om in cilindrische roestvrijstalen tanks met een diameter van 6 m en een hoogte tot 18 m, dat wil zeggen op een grondoppervlak van minder dan 40 m², verspreid over verschillende niveaus gewassen te telen op een totale oppervlakte van 400 m²."


"Het is een modulair, schaalbaar en demonteerbaar kant-en-klaar systeem, met minimaal gebruik van oppervlakte en de mogelijkheid om tot 30 teeltniveaus te installeren. Bij Farmitank nemen we het hele proces voor onze rekening: van ontwerp, fabricage en opstart tot advies voor elk type gewas."

"Het kan eenvoudig worden geïnstalleerd op de locatie die de klant wenst, ook in pakstations en logistieke centra, waardoor de transportkilometers worden verminderd."

"Belichting, klimaat en irrigatie zijn volledig gecontroleerd met besturingssoftware. Het systeem bespaart dus op water, produceert groenten die volledig vrij zijn van gewasbeschermingsmiddelen en maakt een beter gebruik van de producten mogelijk, omdat ze niet in contact staan met de aarde. Maar bovenal is er een constante opbrengst, een constante kwaliteit en ook de kosten zijn constant. Dat zijn drie sleutelelementen voor een winstgevende teeltactiviteit", merkt Cristian op, "vooral in een context van grote instabiliteit en veranderingen in het klimaat." 

Toename vertical farming wegens klimaatproblemen in Europa
Dit Europese onderzoeks- en demoproject, geïntegreerd in het LIFE 2020 programma en medegefinancierd door de Europese Commissie, wordt geleid door Parcitank en kan rekenen op de steun van partners zoals Florette, CNTA, Floréale en Hermanos Torres Cornago, waarbij elk van deze bedrijven een andere rol speelt in het project: 

  • Parcitank: naast het coördineren en leiden van het project, is de voornaamste opdracht het ontwerp, de fabricage, de installatie, de opstart en het onderhoud van de vertical farm module.
  • Florette Ibérica is verantwoordelijk voor de werking van het prototype en het analyseren van de teeltresultaten. Het stelt zijn ervaring en vaardigheden ter beschikking op het gebied van de teelt en naoogstbehandeling.
  • CNTA is verantwoordelijk voor de analyse van de parameters op het gebied van voedselveiligheid, kwaliteit en houdbaarheid van de gewassen.
  • Floréale neemt deel aan het ontwerpen van een strategie voor het kopiëren van het project in de bedrijven van de Agrial groep.
  • Hermanos Torres Cornago zal de producten uit de eigen buitenteelt en kasteelt vergelijken met de producten van Farmitank op het gebied van kwaliteit, teeltkosten en duurzaamheid.

Het prototype dat bij Florette Ibérica is geïnstalleerd, heeft een bruikbare teeltareaal van 312 m², verdeeld over 24 teeltniveaus. Daarnaast beschikt de faciliteit over een opslag-, irrigatie en zaairuimte en een inkomhal. De opstart voor onderzoeksdoeleinden vond plaats in de eerste week van maart en er zullen teeltproeven worden gedaan met verschillende soorten sla, aromatische kruiden en kiemgroenten. Er zullen ook levenscyclusanalyses van de producten worden uitgevoerd om de koolstofvoetafdruk van de teelt te analyseren.

Farmitank is wereldwijd gepatenteerd en zal op de markt worden gebracht in een tijd waarin vertical farmoplossingen steeds populairder worden. "We zien dat de vraag naar dit soort systemen in verschillende delen van de wereld, zoals het Midden-Oosten, toeneemt. In Europa lopen we wat achter, maar door klimaatproblemen en droogte neemt ook hier de toepassing van vertical farming toe."

"Met name in het Verenigd Koninkrijk wordt vanwege de Brexit veel voor deze technologie gekozen, omdat het een grotere onafhankelijkheid van import mogelijk maakt. We zien ook dat de sector sinds de coronapandemie steeds meer gedeglobaliseerd raakt en inzet op lokale teelt. Vertical farming is een van de manieren om dit te bereiken."

Voor meer informatie:
LIFE Farmitank
Tel: +34 967 140 855 (Spanje)
info@farmitank.com
https://life-farmitank.eu

Publicatiedatum: