Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dan gaan we wel naar de Lidl"

Einde staking nog ver weg; voorstel Albert Heijn afgewezen door vakbonden

Het gesteggel rond de stakingen bij de dc's van Albert Heijn lijken een hoogtepunt te bereiken. Gevraagd naar de gevolgen van de stakingen voor de AGF-leveringen laat Bakker Barendrecht weten dat ze in nauw overleg staan met de supermarktketen en haar dienstverlening bijstuurt waar de situatie dat vraagt.

Het is moddergooien over en weer nu Albert Heijn de vakbonden FNV en CNV 1 mei, naar eigen zeggen, een verbeterd loonvoorstel heeft gedaan. De supermarktketen heeft de vakbonden uitgenodigd om aan tafel te komen en een verder verbeterd voorstel gedaan voor de Albert Heijn Logistiek cao met een directe loonsverhoging van 10% per 22 mei, zo meldt de supermarktketen in een statement. "Bovendien houden de huidige collega’s wat ze hebben, de huidige toeslagmatrix blijft van toepassing."

De vakbonden hebben dit voorstel echter afgewezen. Een woordvoerder laat weten dat CNV Vakmensen niet wil onderhandelen, omdat een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden niet van tafel is, zo schrijft NU.nl "Die verslechtering heeft betrekking op de toeslagen voor nieuwe medewerkers." 

Ook FNV geeft aan dat dit bod nog niet in de buurt komt bij wat ze verwachten. "Het bedrijf (Albert Heijn) communiceert in de media wel dat er op maandag een bod van 10% is gedaan (terwijl de bonden dit bod pas dinsdag hebben ontvangen) maar rept niet over de voorstellen voor verslechteringen." Volgens de vakbond financiert de supermarktketen haar beoogde loonsverhoging met verlaging van bijvoorbeeld weekendtoeslagen van nieuwe medewerkers. "De onderhandelingen over een cao voor medewerkers bij de distributiecentra van Albert Heijn liggen nog altijd stil, omdat de directie nog steeds geen formeel bod doet dat tegemoet komt aan de minimale eisen van de vakbonden. Het bedrijf handhaaft voorstellen voor verslechtering van de weekendtoeslagen voor nieuwe medewerkers."

Bestuurder Levin Zühlke-van Hulzen van FNV Handel: "Hier kunnen we dus niet mee akkoord gaan, en dat weet Albert Heijn heel goed. Ik snap dan ook niet waarom ze nu doen alsof ze verbaasd zijn dat wij dit bod hebben afgewezen. Dat moet toneelspel zijn."

Albert Heijn reageert in het statement inderdaad verbaasd: "We zijn enorm verbaasd dat de vakbonden hier niet op in willen gaan en niet terug aan tafel willen komen na herhaaldelijke oproepen. Daardoor moeten onze collega’s, inclusief uitzendkrachten, nog langer wachten op de loonsverhoging die wij zo snel mogelijk in willen laten ingaan."

Schappen blijven leeg
"De situatie wordt nijpender. Dat is vooral heel vervelend voor dorpen waar klanten weinig alternatieven hebben om hun boodschappen te doen", aldus een woordvoerder van AH tegen NU.nl. 

Omroep Gelderland besloot langs te gaan bij verscheidene vestigingen van de supermarktketen, waar klanten aangeven te kiezen voor alternatieven. "Dan gaan we wel naar de Lidl", klinkt het vanuit Apeldoorn. "Het is hier wel erg leeg", zegt een klant in Ede. Een andere vrouw in Arnhem: "Ik heb niet alles kunnen krijgen wat ik wilde. Vooral de groente, dat is een probleem, helaas. Hier word ik niet zo vrolijk van." Ze geeft aan naar een andere supermarkt te gaan als de staking aanhoudt. "Jammer voor Albert Heijn, maar het zij zo." 

Onderwijl vraagt Albert Heijn winkels schapcommunicatie op te hangen bij AGF- en zuivelschappen die leeg zijn als gevolg van de stakingen, zo schrijft Distrifood. Wat opvallend is, omdat Albert Heijn de afgelopen dagen de winkels nog op het hart drukte om juist geen schapcommunicatie te gebruiken. "Beste klant, je treft op dit moment minder goed gevulde schappen aan dan je van ons gewend bent. Dit is het gevolg van stakingen in onze distributiecentra. We werken hard aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak." Zo valt te lezen.

Verder meldt Nieuws.nl dat de staking bij de dc's ook de Belgische klanten licht begint te raken. "De hinder is op dit moment gering", aldus de woordvoerster. "Er valt hier in bepaalde winkels af en toe een gat, maar zeker niet in alle winkels."