Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mads Ulrik Pedersen, Nordic Supreme:

"Veel cannabistelers zijn zich niet bewust van het echte voordeel van de juiste genetica"

Onze rassen kunnen minstens 15% meer opbrengen dan de standaard cannabissoorten. Toch zijn veel telers niet op de hoogte en bang om te veranderen en af te wijken van wat ze gewend zijn," zegt Mads Ulrik Pedersen, oprichter van Nordic Supreme. Het Deense bedrijf is een erkend en legaal teeltbedrijf, gericht op het ontwikkelen van verbeterde genetica voor cannabistelers. "De manier waarop de meesten nu telen is met moederplanten. Wij willen de markt professionaliseren door telers zaden bij ons te laten kopen. Op die manier kunnen telers het moederplantenproces overslaan, geld besparen, het risico op ziekten sterk verminderen en een gelijkmatige productie krijgen."



Verbetering van de teelt
"Wij zijn een van de zeer weinige bedrijven in Europa met een licentie voor cannabisgenetica. De meeste zaden die worden verkregen zijn nog steeds afkomstig van illegale producties. Daarom zien we een enorme belangstelling van zaadhandelaren, omdat ze een volledig legale bron willen," legt Mads uit. Nordic Supreme werkt aan zuivere, gezonde planten met een hoge opbrengst en een betere weerstand tegen ziekten. "We kijken naar cannabinoïden, plantgedrag en plantgezondheid. We hebben bijna 10.000 genetica in ons systeem. We selecteren de beste en kruisen ze, waarbij we de lijn altijd verbeteren en sterker maken. Normaal gesproken richten kwekers zich op opbrengst en cannabinoïden, vooral hoge THC en terpenen. Aan de medische kant is de gezondheid van de plant heel belangrijk, want een plant met meeldauw of botrytis kun je niet verkopen."



Toch is het hebben van de juiste genetica niet altijd een prioriteit voor cannabistelers, legt Mads uit. "In de tomatensector weet iedereen dat de tomatenrassen bestand moeten zijn tegen botrytis en meeldauw. Maar bij cannabis is dat nog niet zo. Het is een enorme uitdaging geweest voor telers, die veel van hun productie hebben moeten weggooien vanwege ziekten. Toch zijn velen zich er nog steeds niet van bewust hoeveel verschil de juiste genetica maakt. Naast ziekteresistentie kan de opbrengst bijvoorbeeld met minstens 15% worden verhoogd. Omdat de cannabissector nog nieuw is, lijken telers bang om af te wijken van wat ze gewend zijn."



De huidige focus van Nordic Supreme is het ontwikkelen van F1 hybride zaden. "Deze zorgen voor een gelijkmatige productie met een hoge opbrengst. We onderzoeken de ontwikkeling van F1 autoflowers, zodat ze niet afhankelijk zijn van 12 uur duisternis. Telers hoeven dan niet langer hun eigen moederplanten te hebben, wat betekent dat ze geld kunnen besparen en een gelijkmatige productie krijgen. Dit zou veel problemen van telers oplossen en de sector professionaliseren."



Europese markt
Nu er in Europa veel ontwikkelingen plaatsvinden, hoopt Mads dat de markt niet op de Noord-Amerikaanse zal lijken. "Daar produceert iedereen zoveel dat de markt oververzadigd is. De Amerikaanse markt was niet erg sterk gereguleerd, wat wij hier in Europa beter lijken te doen. Ik hoop dat de Europese markt rijpt tot een evenwicht van vraag en aanbod," zegt Mads. Op dit moment lijkt vooral Duitsland een grote kans voor zowel telers als Nordic Supreme. "Het is ook een geweldige ontwikkeling voor patiënten, die nu gereguleerde plaatsen hebben waar ze het product kunnen kopen."

Voor meer informatie:
Nordic Supreme
info@nordic-supreme.com
www.nordic-supreme.com