"Een nieuw kokossubstraat verrijkt met compost combineert de structurele voordelen van kokossubstraat met de voedingsvoordelen van substraten zoals veenmos," zegt Leonardo Juarez van TheGrower, het bedrijf dat dit Ultra-Coco-mengsel heeft ontwikkeld. "Alle telers die dit lokaal gemengde substraat probeerden, merkten sterkere, meer resistente planten en gebruiken het nu in een groter deel van hun teelt."
Covid bracht verschillende uitdagingen voor de substraatindustrie. Een van de grootste uitdagingen was de logistieke crisis, waardoor de kosten aanzienlijk stegen en de levering van substraatproducten vertraging opliep. "Deze uitdagingen veranderden niet alleen onze manier van werken, maar ook onze manier van denken", zegt Leonardo. "Tegelijkertijd zagen we de problemen in de veenmossector, met telers en leveranciers die op zoek waren naar alternatieven. We wilden een nieuw substraat ontwikkelen dat de voedingsvoordelen combineert waar veel gebruikers van veenmos naar op zoek zijn, maar ook de structuurvoordelen biedt die door gebruikers van kokosgruis hoog worden gewaardeerd."
Het team van TheGrower heeft gewerkt aan de ontwikkeling van deze nieuwe oplossing en vond een manier om mest te verwerken en te mengen met de cocopeat. Het resultaat is een substraat dat een voedingsbuffer biedt en toch de structuurvoordelen van cocopeat.
TheGrower heeft het mengsel anderhalf jaar getest bij verschillende telers. "De telers, actief in de tomaten, paprika's, komkommers en zachtfruit, merkten dat het nieuwe mengsel resulteerde in sterkere, meer resistente jonge planten die na het verplanten weerbaarder bleken", zegt Leonardo. "Zodra de teelt begon, waren de planten gezonder en sterker."
Hij voegt eraan toe dat hij een goed resultaat had verwacht, maar hoe de testplanten het deden in vergelijking met de rest van de kas, was verbazingwekkend. "Echt ongelooflijk. Het UltraCoco-substraat biedt veel stikstof, kalium en fosfor. De toevoeging van mest zorgt voor een substraat vol humus- en fluvinezuren. Tot nu toe zien we dat de resultaten zeker vier tot zes maanden aanhouden." En, wat het belangrijkste is: alle telers die het substraat uitproberen, hebben besloten voor een groter deel of zelfs hun hele teelt op dit nieuwe mengsel over te schakelen. "Het brengt hen een sterker gewas en betere algemene resultaten."
Het substraat wordt gemengd in Spanje. "We brengen de cocopeat in halfgecomprimeerde blokken aan vanuit onze faciliteiten in Sri Lanka en India. Afhankelijk van de teler wordt - net als bij onze reguliere substraatleveringen - de structuur en het mengsel gemaakt om een substraat te creëren dat beantwoordt aan de vraag van de teler op het gebied van beluchting en drainage." Het UltraCoco-mengsel wordt in big bags aan telers geleverd.
"In tegenstelling tot veenmos, dat uit de natuur wordt gewonnen, wordt dit substraat gemaakt van kokos en organisch afval dat anders zou worden weggegooid," zegt Leonardo. "De mest wordt lokaal geproduceerd door biologische teeltbedrijven in onze regio en wordt verwerkt door middel van compostering, waardoor het een milieuvriendelijke oplossing is die helpt afval te verminderen." Het composteringsproces wordt aangepast om een volledig gestabiliseerd mengsel te verkrijgen, vrij van ziekteverwekkers, ongedierte of zaden.
Voor meer informatie:
Leonardo Juárez
The Grower
www.thegrower.es/en
[email protected]