Consumenten minder pessimistisch; consumptie groeit

Nederlandse inflatie in april 5,2 procent

Bij de snelle raming was de inflatie in april 5,2 procent, meldt het CBS. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In maart waren consumentengoederen en -diensten 4,4 procent duurder dan een jaar eerder. Op 11 mei worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.

Een inflatie van 5,2 procent in april 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 5,2 procent hoger zijn dan in april 2022. De inflatie van 5,2 procent in april komt dus niet bovenop de inflatie van 4,4 procent in maart.

Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 11 mei wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Consumenten minder pessimistisch, producenten minder positief
Consumenten waren in april opnieuw minder somber, maar het vertrouwen is nog laag. Het consumentenvertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten was in april minder positief, maar lag boven het langjarig gemiddelde.

Consumptie huishoudens, export en investeringen groeien
Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in februari 5,8 procent groter dan in februari 2022. Er zijn vooral meer aardolieproducten, machines en apparaten, en transportmiddelen uitgevoerd.

In februari 2023 hebben huishoudens 2,6 procent meer besteed, voor prijsveranderingen en koopdagpatroon gecorrigeerd, dan in februari 2022. Ze hebben vooral meer diensten gekocht.

In februari 2023 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 5,2 procent groter dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat er meer is geïnvesteerd in gebouwen, personenauto’s, machines en overig wegvervoer, zoals bestelauto’s en vrachtwagens.

Minder faillissementen in maart
In maart zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 69 minder bedrijven en eenmanszaken failliet verklaard dan in februari. Dat is een daling van 25 procent. Het aantal faillissementen bleef laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Meer gewerkte uren, ongeveer evenveel werklozen en minder vacatures
In maart waren 357 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. Over de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen toe met gemiddeld 2 duizend per maand. Het werkloosheidspercentage was, net als in februari, 3,5.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.