Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Nederland stroomexporteur, België importeur

Nu de blik, ook in deze energie-updates, alweer richting komende winter gaat, valt op dat hier de TTF-contractprijs vorige week licht steeg. Ook gisteren was dat het geval. 


De TTF-gasprijs voor een contract 'winter 2023' ligt dinsdagochtend 2 mei op 56,4 euro per megawattuur. Dat is ruim 18 euro hoger dan het contract voor juni 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers. 

De elektriciteitsprijs komt vandaag niet onder nul. De buitentemperatuur ook niet meer, al is dinsdag wel de koudste dag van de week en is ook nachtvorst aan de grond aanstaande. Het wordt maximaal 10 graden in het noorden tot 14 of lokaal 15 graden in het zuiden.

April was koel en nat, zo blikt het KNMI terug. Samen met ook al een donkere maand maart stelt dat telers voor uitdagingen, zeker ook hun teelt.

Met China als nieuwe concurrent op de LNG-markt zal de prijs van vloeibaar gas gaan stijgen. Dat denkt energie-expert Ronald de Zoete, zegt hij bij BNR. Hij reageert daarmee op een vergelijkbare voorspelling door de voorzitter van Jera Co., de grootste inkoper van LNG ter wereld.

De Boerenbond meldt in een ledenbericht (achter inlog) dat 'geen doorbraak bereikt is' op energiedossiers aangaande 'certificatensteun zonnepanelen, WKK en pocketvergisters'. 

Bij gunstig weer en met dank aan steeds meer zonnepanelen en windmolens neemt de Nederlandse productie van groene stroom grote vormen aan. Dusdanig dat in april er ook veel stroom geëxporteerd werd. Op Twitter laat Bruno Burger van het Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme ISE zien welke EU-landen exporteren en welke importeren. Nederland, Noorwegen en Frankrijk zijn grote exporteurs en België, Duitsland en ook Polen zijn importeurs, zo is voor april 2023 te zien.