Gemberteelt bij PCG in tunnel gaat van start

Vanwege de grote belangstelling die getoond wordt in de lokale gemberteelt, zet PCG dit jaar verder in op gember. Dit jaar onderzoekt het PCG het potentieel van dit gewas in de korte keten. De proeven liggen daarom in een onverwarmde, biologische tunnelteelt. 

Gember is een (sub)tropisch gewas, dat goed gedijt in warme, vochtige omstandigheden. In voorgaande proefjaren lag deze teelt aan in verwarmde kas, waar PCG het klimaat optimaal konden sturen en hoge opbrengsten konden behalen (tot 11 kg/m²). Om een beeld te krijgen van wat de mogelijkheden voor deze teelt in een onverwarmde tunnel zijn, lag vorig jaar voor het eerst een verkennende teelt aan in tunnel.

De eerste ervaringen waren positief. PCG kon aantonen dat het, althans onder gunstige weersomstandigheden, mogelijk is om gember te telen in een folietunnel in Vlaanderen met een opbrengst van gemiddeld 10 kg/m². Er traden in 2022 geen noemenswaardige problemen op met rot of andere ziekten en plagen in tunnel.

Temperatuur en water belangrijke factoren voor succes teelt
Vermoedelijk is de belangrijkste factor voor het slagen van een tunnelteelt van gember in Vlaanderen de buitentemperatuur. De warme zomer van 2022 droeg bij aan de opbrengstresultaat. Bij teelt in onverwarmde omstandigheden, zoals in tunnel, is het extra belangrijk om de teelt over verschillende teeltjaren op te volgen.

Zo kan de PCG de variatie in opbrengst en potentiële uitdagingen in kaart brengen. Natuurlijk leent het ene ras zich al beter voor teelt bij lagere temperaturen dan het andere. Daarom zal dit jaar in één tunnel een rassenproef aanliggen. Hierin zal het Proefcentrum de verschillende rassen vergelijken en evalueren naar hun geschiktheid voor teelt in tunnel in Vlaanderen.

Naast warmte, blijkt ook vocht een belangrijke behoefte van gember. Voor tunneltelers zijn grote watervoorraden, zeker in warme zomers, echter geen evidentie. Daarom onderzoekt het Proefcentrum dit jaar in een tweede proef of men de watergift in tunnelteelt kan reduceren. Omdat gember een gewas is waarbij het interessant is om regelmatig te oogsten over een lange periode, zeker voor afzet in korte keten, zal een deel van de proef vroeger worden geoogst. Op die manier kan het proefcentrum inschatten of er een effect is van een vroege oogst op de opbrengst en kwaliteit van de rhizomen.

Bodemtemperatuur hoog genoeg om te planten
Nu de bodemtemperatuur in de tunnels de grens van 19°C overstijgt, is voor de Vlaamse gemberteelt in tunnel de start aangebroken. In deze fragiele beginfase is warmte in de bodem cruciaal voor de vlotte ontwikkeling van de gemberplanten. Alle voorbereidingen naar aanloop van dit moment stonden dan ook in het teken van warmte.


Proefopstelling van gemberteelt bij het PCG

De rhizomen kiemden de voorbije weken voor in warm substraat. Zo starten de rhizomen niet alleen met een voorsprong, maar kan PCG ook selecteren op het beste plantmateriaal. De ruggen werden al twee weken geleden getrokken en met zwarte folie overtrokken, en de tunnels bleven volledig gesloten, om de temperatuur in de ruggen maximaal te stimuleren. Deze week vliegt het Proefcentrum erin en worden er volop rhizomen en jonge plantjes geplant in de tunnels.

Bron: PCG


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.