Subsidie voor Canadees onderzoeksproject naar belichting

Lethbridge College ontvangt € 235.656 voor een project voor onderzoek naar kasbelichting, het eerste grote project in de nieuwe 929 m2 grote onderzoekskas van de universiteit, The Centre for Sustainable Food Production.  

Het belichtingsproject is een van de 39 onderzoeksprojecten in heel Canada die zijn geselecteerd om een deel van € 7,6 mln aan financiering te ontvangen via het Agriculture Funding Consortium (AFC). Het AFC vertegenwoordigt 18 land- en tuinbouworganisaties die fondsen werven ter ondersteuning van duurzaamheid, diversificatie en groei voor de tuinbouwsector in West-Canada.

Producten in de nieuwe kas van het Lethbridge College, het Centrum voor Duurzame Voedselteelt

Megan Shapka, directeur van het Centre for Applied Research, Innovation and Entrepreneurship van het Lethbridge College, zegt dat ze blij is met de erkenning van het onderzoeksproject naar kasbelichting met een subsidie van € 235.656 voor het driejarige, door de sector gedreven onderzoek dat dit najaar van start gaat.

"We hebben deze kas ontworpen om technologieën en teelttechnieken te testen en we richten ons op precommerciële validatie voor commerciële toepassingen, omdat telers vertrouwen op onderzoek op basis van feiten om hun zakelijke beslissingen minder risicovol te maken," zegt Shapka. "De invoering van nieuwe belichtingstechnologieën kan duur zijn en telers willen een sterk rendement op investering (ROI) voor elk product dat ze installeren."

Toegang tot voldoende licht is een kritieke factor voor de productiviteit van gewassen in kassen. Een overvloed aan natuurlijk zonlicht in het zuiden van Alberta zorgt voor uitstekende teeltomstandigheden, maar de teelt in de lange, donkere winters van de regio kan problemen opleveren. Slechts een klein deel van de commerciële tuinders in Noord-Amerika maakt gebruik van groeilicht vanwege de hoge kosten. Het succesvolle resultaat van dit project zal de obstakels in de sector wegnemen en zorgen voor efficiëntere en kosteneffectievere led-belichting.

Het collegeproject zal de prestaties van conventionele HID-lampen (High-Intensity Discharge), leds voor de tuinbouw en gewone industriële lampen, zoals High Bay leds, onderzoeken. Met dit project hopen de onderzoekers de beste praktijken te identificeren voor aanvullende belichting voor de teelt van komkommers, tomaten en paprika's, drie van de populairste gewassen die in Canada in kassen worden geteeld.

Nick Savidov, senior onderzoekswetenschapper, vertelt dat de nieuw gebouwde kas van het college uniek is in vergelijking met andere onderzoekskassen in het land, omdat het de omstandigheden van een typische commerciële kas exact nabootst. Dat betekent dat de broodnodige resultaten van dit onderzoeksproject direct overdraagbaar zijn naar de sector en dat telers de kosten en baten van licht bij hun activiteiten kunnen kwantificeren.

"Met deze informatie kan de sector beslissen hoe ze hun bedrijf efficiënter en met minder risico kunnen ontwikkelen," zegt Savidov. "Het project zal holistisch zijn in zijn aanpak, door niet alleen de productiviteit van de gewassen en de financiële voordelen te meten, maar ook het stroomverbruik en de installatie- en onderhoudskosten voor verschillende belichtingsopties. Dit zal de sector een volledige ROI-analyse bieden die geschikt is voor de Canadese omstandigheden."

Terwijl het project zich zal richten op het meten van opbrengst, kwaliteit en ROI, zal het ook de unieke eigenschap van stress bij planten meten, met behulp van een geavanceerd systeem voor gewaselektrofysiologie. Deze technologie zal de telers in staat stellen om zelfs kleine stress bij planten in vroegere stadia op te sporen voordat de opbrengst verloren gaat en zo een meer proactieve rol te spelen bij het elimineren van stress bij planten.

Bron: lethbridgecollege.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.