Investeren in puntpaprika: “De markt móet ook groeien”

Tholen - Als het Hollandse seizoen in april op gang komt, duiken er in de schappen ook weer puntpaprika’s op. De laatste jaren niet langer alleen rode, maar ook gele en oranje, zelfs in een driekleurenmix. Dat laatste product mag misschien nog het stempel ‘specialty’ dragen, voor de rode puntpaprika geldt dat eigenlijk allang niet meer. Met een areaal van dik honderd hectare telt de zoete, langwerpige paprika echt mee.


Kasgroenten puntpaprika 

Kwekerij het Westland is één van de Nederlandse telers van puntpaprika’s en ook teler van de kleurenmix. In 2022 is het bedrijf gefuseerd met collegateler PowerGrow, zodat beide bedrijven onder de Rainbow Growers Group vallen. In die groep zitten echte paprikaspecialisten, waarvan Thimo van Marrewijk er samen met zijn compagnons er één van is.

“Ik sta net te snijden tussen de gele en oranje,” zegt hij als we hem vlak voor Pasen spreken voor onderstaand verhaal dat eerder verscheen in vakblad Primeur. “Het is op deze locatie de eerste snede, toch altijd een speciaal moment. Daar wil ik graag bij zijn.”

Thimo, die sinds de fusie naast locaties in Poeldijk en Naaldwijk ook wekelijks in De Kwakel te vinden is, heeft voor het snijden wat tijd vrijgemaakt. “Tegenwoordig is het meer manager dan teler zijn,” erkent hij. “Toch maak ik graag een paar dagdelen per jaar vrij om tussen de mensen te snijden. Dat vind ik belangrijk.”


Puntpaprikaspecialist Thimo van Marrewijk

Fusie
Zelfs in de intensieve periode rond de fusie deed hij dat. De fusie heeft ervoor gezorgd dat het team met ervaren telers is gegroeid. Thimo had met vader John en Arco Vreugdenhil al veel ervaring aan zijn zijde, maar nu is er nog meer ervaring aan boord. “We hebben na de fusie vooral alles laten draaien zoals het ging."

"Alleen zijn we dingen soms efficiënter gaan doen. Het is vooral een kwestie van van elkaar leren, niet van verbeteren.” De bedoeling bij de aankondiging van de fusie in de zomer van 2021 was om in De Kwakel vanaf 2022 direct helemaal over te schakelen van blokpaprika’s naar puntpaprika’s. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. “De marktsituatie was er niet naar,” geeft Thimo aan. Daarmee doelt hij op de energiecrisis, die logischerwijs veel onzekerheid gaf. Ook dit jaar is de volledige omschakeling nog niet gemaakt.

Volledig overschakelen
Het betekent dat er 50-50 puntpaprika’s en blokpaprika’s in de kassen in De Kwakel te vinden zijn, waarbij de blokpaprika’s vroeg zijn geplant en de puntpaprika’s later, uit energieoverwegingen. Eind maart kwam in Naaldwijk de oogst op gang, op de andere locaties iets later. “Volgend jaar is het wel het plan volledig over te schakelen naar puntpaprika’s in De Kwakel.”

De blokpaprika en de puntpaprika zijn familie van elkaar. Daardoor is de teelt vergelijkbaar. “Wel heeft iedere teler zijn eigen teeltstrategie,” geeft de teler aan. “Als je de teeltstrategie van meerdere telers naast elkaar legt, dan kun je niet zien wie er puntpaprika en wie er blokpaprika teelt.”


Eerste oogst van 2023 bij Kwekerij het Westland

Beide gewassen reageren ook vergelijkbaar op het weer en het kasklimaat, met de kenmerkende pieken en dalen in de zetting die hierdoor soms optreden. Het oogstproces is wel anders. “Anders dan blokpaprika, die je oogst met bakken en waarbij je vervolgens alles samenbrengt in de schuur, oogsten we puntpaprika’s in klapkratten. Dat betekent dat we ook met een trein met karren werken.”

Hiervoor is in De Kwakel een en ander aangepast. “Daarnaast kun je één keer per week oogsten bij puntpaprika, maar wij kiezen ervoor twee keer per week te oogsten vanwege de toch vrij snelle doorkleuring van de vruchten.”

Kleurenmix
Wat ook meespeelde in de keuze om uiteindelijk niet volledig in een keer over te schakelen op puntpaprika’s op de nieuwe locatie, is de groei die de markt door maakt. Niet alleen Kwekerij het Westland zet stappen, ook andere telers doen dat. Zelfs al is puntpaprika dan geen specialty-gewas meer, het betekent ook weer niet dat het volume te snel te hard moet groeien.

Een belangrijk deel van de afzet via afzetorganisatie Harvest House gaat op basis van contracten, waarbij Thimo ziet dat vanwege de groei van de productie er meer met weekcontracten wordt gewerkt. “Sinds 2022 is dat zo. Daghandel is er weinig, zeker niet in de kleurenmix.” Met die mix is Kwekerij het Westland inmiddels al acht jaar op de markt. In 2020 werd de optimale rassencombinatie gevonden waarmee opschalen mogelijk werd.

“Het is een mooi, onderscheidend product waar ik nog altijd enthousiast van word. Het is wel een wat moeilijkere teelt, maar klanten hebben er behoefte aan.” De uitdaging is daarbij om groei te faciliteren, zonder in één keer te veel product op de markt te brengen. “In 2022 zagen we door het opschalen dat er wel wat meer daghandel ontstond. Dat brengt risico’s met zich mee. Ook omdat puntpaprika nog altijd wel een wat duurder product is dan blokpaprika.”

Productiepromotie
Thimo vindt het belangrijk dat de markt voor puntpaprika blijft groeien. Om die reden steekt hij ook veel tijd en energie in het doorontwikkelen van het product, onder meer via rassenkeuzes en qua presentatie met bijvoorbeeld verpakkingen. De gevolgen van de stijgende inflatie ziet de teler wel, maar concessies doen wil hij niet.

“De markt groeit, en dat moet ook. Ik ben pas dertig en heb ambities. En mijn collegatelers hebben dat ook.” Mede door de fusie kan de jonge teler zich ook bezighouden met promotie van het product. “Ik ben niet de enige die het karretje moet trekken. Ik vind het ook leuk met meerdere dingen bezig te zijn. Verder ben ik blij met alle inzet van de speciale teams van Harvest House die aan productpromotie werken.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Kwekerij het Westland 
thimo@kwekerijhetwestland.nl 
www.rainbowgrowers.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.