"Telers pakken uitdagingen heel goed op, maar niets gaat vanzelf"

Vrijwel dagelijks is Toon van Tuijl, voorzitter van regio Gelderland-West van Glastuinbouw Nederland, te vinden op het zachtfruitbedrijf in Zaltbommel. Moeten heeft plaatsgemaakt voor mogen, want zijn beide zoons leiden inmiddels het bedrijf dat de afgelopen jaren stapsgewijs is overgestapt van paprika's naar frambozen en aardbeien. "De daadkracht van de nieuwe generatie vind ik zeer kenmerkend voor de glastuinbouw in de Bommelwaard", stelt de regiovoorzitter in onderstaand interview van Glastuinbouw Nederland.


Toon van Tuijl, voorzitter van regio Gelderland-West van Glastuinbouw Nederland 

Hij constateert dat de jongeren actief en betrokken zijn. “De Bommelerwaard springt er landelijk gezien positief uit als je kijkt naar bedrijfsopvolging. Ik kreeg onlangs een schatting te horen dat er in dit gebied dertig ondernemers zijn jonger dan dertig jaar oud. Dat is veelzeggend voor dit gebied”, analyseert Toon. De bedrijfsopvolging in het teeltgebied komt in de meeste gevallen uit de eigen familie, maar ook bij uitbreiding en aankoop zijn het de ondernemers uit de Bommelerwaard zelf die het initiatief en de regie nemen.

“De dynamiek is groot”
Ook Toon van Tuijl kan niet om de constatering heen dat er veel verandert en in de afgelopen twee tot drie jaar al is veranderd in de glastuinbouw. “Maar die uitdagingen worden heel positief opgepakt, mede door het nieuwe elan van de jongere generatie. Er heerst gemiddeld gezien een optimistische stemming. Dat neemt uiteraard niet weg dat ook in het teeltgebied ten zuiden van de Waal niet alles vanzelf gaat.”

Het hele artikel is hier te lezen bij Glastuinbouw Nederland. 

In de rubriek ‘Regiovoorzitter in beeld’ laat Glastuinbouw Nederland maandelijks een voorzitter van een regio van Glastuinbouw Nederland aan het woord over zijn of haar bestuursactiviteiten, ondernemerschap en visie op de actualiteit. De serie volgt op de reeks interviews uit 2022 waarin de leden van het hoofdbestuur van Glastuinbouw Nederland aan het woord zijn gekomen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.