Anders
Wat vooral opviel, is dat de teelt in Spanje duidelijk anders is dan de teelt in Nederland. Er wordt gestart van het licht af en de teelt staat in de winter min of meer stil en moet vanaf eind februari of als het beter weer wordt, weer gaan groeien. Het areaal aubergine in Spanje is 1.800ha groot en is al jaren redelijk stabiel. 1.450ha hiervan is winterteelt. De planten worden geplant rond half augustus en vanaf eind mei tot half juni zijn de kassen leeg. Men stopt ook wel eerder als de prijzen slecht zijn. Dat wil zeggen minder dan 35ct/kg, wat ongeveer de kostprijs is.Teelt in Almerìa
De teelt in Almerìa is volledig onder plastic en zonder verwarming. 80% van de telers maakt gebruik van biologische gewasbescherming. Wel wordt er regelmatig, vooral in de winter, met fungiciden gespoten tegen botrytus. Men oogst vruchten van 300 gram en meer. De productiepiek ligt in november en begin december en vanaf half april tot en met mei. Het product wordt verkocht via coöperaties en veilingen waar er ongeveer honderd van zijn in het gebied van Almerìa. Een gebied dat zo’n 25.000ha groot is.Bron: Enza Zaden