Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Nederland valt op met daling elektriciteitsprijs in 2e helft 2022

Negatieve stroomprijzen bleven de afgelopen twee dagen uit en dat geldt ook voor deze vrijdag. De TTF-gasprijs lag de afgelopen dagen onder de 40 euro. Nieuws kwam er verder uit Den Haag, waar minister Jetten miljardenplannen voor reductie van CO2-emissie bekend heeft gemaakt. Ook van de glastuinbouw verwacht hij actie. In de nieuwe energie-update zetten we e.e.a. weer op een rijtje.


TTF-gasprijs meicontract t/m 27 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

Jetten maakte woensdag extra plannen, goed voor 28 miljard euro, bekend om de CO2-emissie extra omlaag te krijgen, zodat het doel dat is gesteld voor 2030 wordt gehaald. De maatregelen zorgen voor een extra uitstootvermindering van circa 22 megaton, waarmee de doelstelling van 55%-60% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 naar verwachting gehaald wordt, volgens de minister.

Van iedere sector wordt een bijdrage gevraagd. Het kabinet kiest bij de sector landbouw 'één integrale aanpak waarbij de uitdagingen op het gebied van klimaat, milieu, water en stikstof via het landbouwakkoord en het nationaal programma landelijk gebied worden geadresseerd.' De CO2-reductie moet 5 megaton in 2030 zijn. Het kabinet heeft met de glastuinbouw afspraken gemaakt over versnelde verduurzaming door de invoering van een CO2-belasting in combinatie met de uitrol van warmtenetten en subsidie (SDE++) voor de toepassing van warmtepompen. Lees hier het hele bericht. 

Glastuinbouw Nederland toont zich tevreden over de 'langverwachte Voorjaarsnota'. Maar niet 'honderd procent' zoals voorzitter Adri Bom-Lemstra zegt in een eerste reactie. Daarna worden de maatregelen voor de glastuinbouw besproken. De al aangekondigde CO2-heffing blijft binnen de perken, bedrijven krijgen meer tijd om te verduurzamen én belangrijk is dat er toch een correctieregeling komt voor bestaande duurzame warmtetrajecten.

Met een bedrag van € 60 miljoen dit jaar wordt het wegvallen van de SDE-subsidie als gevolg van de hoge gasprijzen gecompenseerd, worden duurzame projecten overeind en kunnen telers werken met concurrerende energiekosten Glastuinbouw Nederland zegt 'zo spoedig mogelijk in gesprek met het ministerie van EZK' te gaan om deze regeling nader uit te werken. 

Eurostat, het EU-statistiekbureau, staat stil bij de recordprijzen op de energiemarkt in de tweede helft van 2022. De gemiddelde prijs voor elektriciteit ging met ruim 20 procent omhoog. De gasprijs steeg met 46 procent. In alle EU-landen ging de elektriciteitsprijs omhoog, behalve in Malta én Nederland. Eurostat wijst hier op overheidsingrijpen. De gasprijzen stegen wel echt overal.

Het Europees parlement stemde vorige week over de klimaatwetten, waaronder een aanscherping van het EU ETS. De prijs van de emissierechten is sindsdien gedaald. Maar op de
lange termijn verwachten specialisten van team Energy Research Strategy van Publieke Zaken toch een hogere emissieprijs. Dat schrijven zij o.a. in een nieuwe energiemarktrapport.

Voor de korte termijn is er nog wel een prijsdaling mogelijk. Dat komt onder meer door het feit dat op 30 april de wettelijke termijn om het
benodigd aantal rechten voor het gebruik in 2022 aangekocht te hebben afloopt. Hierdoor zal er minder vraag naar emissierechten zijn. Daarmee neemt de kans op neerwaartse prijsdruk nog iets verder
toe op de korte termijn, voorspellen de specialisten.