Nieuw Spaans label voor recyclebaarheid van houten verpakkingen

De Spaanse Federatie voor Houten Verpakkingen en Componenten (Fedemco) heeft onlangs haar jaarlijkse ledenvergadering gehouden in Valencia. De meer dan 70 aangesloten producenten en exporteurs van houten verpakkingen zijn ook dit jaar bijeengekomen om de toekomst te bespreken van een sector waarin Spanje een belangrijke rol speelt in Europa. 

Een van de hoofdpunten van de vergadering was de voorstelling van het Europese label Ecowoox dat de volledige recyclebaarheid van de verpakkingen garandeert. Het Valenciaanse technologische instituut Aidimme zal verantwoordelijk zijn voor de controle van de materialen en de houten verpakkingen en voor het geven van trainingen aan de leden van de federatie. Met dit initiatief wil Fedemco de aandacht vestigen op een van de sterke punten van houten verpakkingen: de recyclebaarheid. De federatie speelt met het label ook in op de nieuwe wetgeving. 

"Houten verpakkingen zijn 100% recyclebaar, maar op dit moment missen we een gezamenlijke certificering die het op een tastbare manier accrediteert. Wij zijn verantwoordelijk voor het creëren ervan, niet de leveranciers van houten verpakkingen. Samen met hen hebben we een werkgroep opgericht. We werken aan een circulaire economie, die samenwerking inhoudt tussen alle schakels in de keten. Dit is een essentiële stap om in overeenstemming te zijn met de nieuwe wetgeving", verklaarde Enrique Soler, voorzitter van Fedemco.

Een ander agendapunt was de juridische herformulering van de Europese federatie GROW International. Deze omvorming tot een federatie zal de vertegenwoordiging in de Europese instellingen mogelijk maken. Vandaar dat het hoofdkantoor van deze Europese federatie ook in Brussel is gevestigd. Momenteel vertegenwoordigt GROW International de houten verpakkingssector in Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië, al staat het ook open voor toetreding van nieuwe leden.

Op de Spaanse markt lopen er gesprekken met Ecoembes, de organisatie die verantwoordelijk is voor het recyclen van huishoudelijk afval in Spanje, om de communicatie en het bewustzijn over de juiste recycling van houten verpakkingen te verbeteren. Daarnaast zal de samenwerking met Mercasa, de overkoepelende organisatie van Spaanse groothandelsmarkten, het mogelijk maken om een pilot op te starten voor de centralisering van de inzameling van houten verpakkingen op de groothandelsmarkten. Ten slotte zal een studie die is opgedragen aan het Mediterrane Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (Imedes) de komende maanden relevante gegevens opleveren over de houten verpakkingssector in Spanje.

De meest duurzame verpakking
Hout is een 100% biologisch afbreekbare en recyclebare grondstof, die een negatieve ecologische voetafdruk en een minimale watervoetafdruk heeft. Deze eigenschappen maken het tot het meest duurzame materiaal voor verpakkingen. Sinds 1991 brengt Fedemco bedrijven samen die niet alleen houten verpakkingen voor groenten en fruit produceren, maar ook pallets, kratten en kisten voor agrifood, industriële verpakkingen, onderdelen van houten verpakkingen, multiplex, machines en andere benodigdheden. 

Voor meer informatie:
Fedemco
www.fedemco.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.