Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nick Paptheodorou - Kapiris Bros, Zuid-Australië

"Extreme weersomstandigheden zorgen voor uitdagingen in paprika- en tomatenteelt"

In Two Wells, Zuid-Australië, vindt het huidige teeltseizoen voor tros- en Roma-tomaten plaats bij Kapiris Bros. Dit seizoen loopt normaal gesproken van oktober tot en met mei, maar dit jaar zullen ze waarschijnlijk tot juni oogsten.

"In Two Wells hebben we onlangs onze teeltstrategie aangepast aan de uitdagingen die het verminderde zonlicht met zich meebrengt naarmate we dichter bij de wintermaanden komen," legt Nick Papatheodorou van Kapiris Bros, medio april uit. "Wat we momenteel waarnemen is dat de planten vol zitten met tomaten van een mooie kwaliteit, maar dat ze veel sneller rijpen."

"In Devonport, Tasmanië, vindt het teeltseizoen voor groene, gele en rode paprika's plaats. Ons seizoen loopt gewoonlijk van september tot juni. We worden hier geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen door het beperkte zonlicht en de regenachtige dagen. De kwaliteit van de paprika's blijft optimaal, maar onze belangrijkste focus ligt momenteel op het verzekeren van een even grote oogst van rode paprika's als van gele paprika's."

Extreme weersomstandigheden
Nick zegt dat de tomaten- en paprikaseizoenen zeer vruchtbaar zijn gebleken, wat de oogstvolumes en kwaliteit betreft. Er waren echter ook uitdagingen, namelijk de extreme weersomstandigheden.
"In Two Wells hebben de weersomstandigheden van de afgelopen zes maanden zeker voor een aantal unieke uitdagingen gezorgd, namelijk in de vorm van ongewone en kortstondige hittegolven. Deze hittegolven gingen tevens gepaard met dagen met aanzienlijke schommelingen tussen de dag- en nachttemperaturen. Dit betekende dat de planten een verhoogd risico op stress liepen. Daarom hebben we uiteindelijk ons snoei- en oogstschema aangepast, evenals de meststoffen en irrigatie."

"In Devonport hadden we ook te maken met uitdagingen door weersomstandigheden; meer recentelijk, in de maand maart, kregen we te maken met aanzienlijke stormen met regenval en harde wind die een deel van onze teeltinfrastructuur in gevaar brachten. De kas werd gelukkig niet aangetast, maar door het gebrek aan zonlicht ondervonden we enkele kleine problemen voor de productiviteit van de planten."

"Het noodweer eind vorig jaar en begin dit jaar in Queensland en New South Wales heeft de tomatenteelt van het bedrijf in Bowen, Queensland, gelukkig niet rechtstreeks getroffen. Het ergste weer deed zich voor tijdens het laagseizoen in Bowen, maar toen stonden er geen planten in de grond."

"We ondervonden vertragingen in onze activiteiten vóór het seizoen, namelijk bij de voorbereiding van onze grond en de levering van belangrijke grondstoffen. We ondervinden nog steeds de gevolgen van deze vertragingen, nu we net zijn begonnen met het uitplanten voor het komende seizoen. Zoals het grootste deel van het land werden we ook getroffen door vertragingen op het gebied van transport en logistiek," zegt Nick.

Hydroponics combineren met een gecontroleerde omgeving
Kapiris Bros gebruikt uitsluitend kastechnieken voor de paprikateelt in Devonport. De oorspronkelijke filosofie achter de kasteelt was het combineren van hydroponics met een gecontroleerde omgeving om de hoogste kwaliteit paprika's te verkrijgen met de grootst mogelijke opbrengst. "In onze kasstructuur kunnen we de omgevings-temperatuur, de luchtvochtigheid en het lichtniveau controleren, waardoor we vrijwel het hele jaar door kunnen telen."

Kapiris Bros ziet een gezonde en consistente vraag naar zowel trostomaten als groene, gele en rode paprika's gedurende hun respectievelijke seizoenen.

Er blijft veel vraag naar trostomaten, omdat ze het hele jaar door beschikbaar zijn en in elk gerecht kunnen worden verwerkt. Consumenten zijn nog steeds geneigd om thuis maaltijden te bereiden en kopen hun verse producten, met name tomaten, in de supermarkt of bij hun plaatselijke groenteboer.

"Als we het over de vraag naar paprika's hebben, merken we dat consumenten doorgaans meer van rode paprika's houden. Groene paprika's worden echter eerder geoogst, waardoor ze een unieke peperige smaak en knapperige textuur krijgen. Ze werken uitzonderlijk goed in hartige recepten. Gele paprika's hebben een meer mild-fruitige smaak en worden vaak gegrild en geroosterd om een gerecht een zoete en fruitige nasmaak te geven."

"Naarmate de economische omstandigheden veranderen, zien we dat consumenten zich steeds bewuster worden van hun bestedingspatroon, vooral als het gaat om de keuzes die ze maken bij uit eten gaan of thuis eten. Door de goedkope aard en beschikbaarheid van trostomaten en paprika's zijn ze voor de consument altijd een betrouwbare keuze. Veelzijdige rassen blijven altijd in trek. Het helpt zeker dat trostomaten en paprika's zo veelzijdig gebruikt kunnen worden in culinaire gerechten."



Nieuwe rassen of merken
"Elk groeiseizoen zijn onze onderzoeks- en ontwikkelings-inspanningen binnen onze bedrijven gericht op het uitvoeren van proeven op een bepaald aantal verschillende tomaten- en paprikarassen. We meten de prestaties van deze rassen aan de hand van specifieke criteria en bepalen of ze verder moeten worden getest op een veel grotere schaal."

"Dit seizoen zijn er in Two Wells twee rassen geslaagd voor de eerste screening, die we in de eerste maanden van het seizoen hebben uitgevoerd. We volgen momenteel hoe ze presteren en zich gedragen tijdens een veel grotere test, om na te gaan of de veelbelovende eigenschappen die ze hebben laten zien ook echt geschikt zijn voor het klimaat van onze kassen." 

"Naast de bovengenoemde criteria analyseren we de weerstand van een ras tegen ziektes, omdat dit een uitdaging blijft waarmee veel van onze naburige telers in het teeltgebied van Two Wells naar verluidt niet alleen dit seizoen, maar ook de seizoenen daarvoor te kampen hebben gehad. Bij deze criteria horen ook de meer voor de hand liggende indicatoren voor het succes van een ras, zoals de opbrengst en de kwaliteit van het geoogste fruit."

Voor meer informatie:
Nick Papatheodorou
Kapiris Bros
Tel.: +61 3 9689 6711
nicholasp@kapirisbros.com.au 
www.kapirisbros.com.au 

Publicatiedatum: