"Stijgende rente brengt ontwikkeling van gezonde bedrijven in gevaar"

"Het is een goed seizoen geweest voor de Siciliaanse aubergines", zegt Gino Vitale van het Italiaanse teeltbedrijf CVF, die echter eind maart niet nalaat te wijzen op enkele problemen die voortvloeien uit de bancaire sector. 

Gino (Biagio) Vitale

CVF is vooral gespecialiseerd in ronde aubergine. Het bedrijf is al enkele jaren bekend bij de Italiaanse en buitenlandse retail als referentiepunt voor dit product. Gino Vitale maakt de balans op van het teelt- en handelsseizoen.

"In oktober 2022 zijn we begonnen met de oogst van ronde aubergines. De telersprijzen waren toen normaal voor de tijd van het jaar, rond de € 0,80 per kilo. In november was er een lichte stijging en in december haalden we gemiddeld zelfs € 1,50 per kilo. In januari daalde de prijs iets, maar in februari klom die op tot € 2,00 per kilo. En in maart vielen we terug tot gemiddeld € 0,85 per kilo. Er is veel vraag naar onze producten, omdat we duurzame teeltmethodes hanteren, met onder meer een systematische toepassing van nuttige insecten, om maar een voorbeeld te geven. Onze groenten zijn nagenoeg ook volledig residuvrij, waarbij we intern dus nog veel strengere eisen hanteren dan de retail of de Italiaanse wet, een van de meest restrictieve ter wereld."

Terwijl de teelt en afzet tot nu toe bevredigend zijn geweest, kan dat niet gezegd worden van de kosten die de bedrijven moeten dragen.

Het pakstation van CVF

"Wie ook teler is, weet heel goed in welke mate de kosten voor grondstoffen zijn gestegen, vooral op bepaalde momenten in 2022. Er is veel speculatie geweest, op alle niveaus, ook in de energiesector. Sommige van deze uitgavenposten zijn in rustiger vaarwater terechtgekomen, andere niet. Wij zijn echter zonder aarzelen doorgegaan om de akkoorden met onze partners na te komen. Nu doemt een nieuwe dreiging op, want de inflatie heeft de centrale banken gedwongen geld duurder te maken. De ineenstorting van twee bankinstellingen in de Verenigde Staten en in Zwitserland heeft tot nu toe nog geen invloed gehad op het Europese bankensysteem, omdat dit zeer solide is. We hebben nu wel rentetarieven die met meer dan drie basispunten zijn gestegen op middellange en langlopende leningen. Bankkrediet wordt minder toegankelijk voor bedrijven die er gebruik van maken voor het dagelijks beheer, zoals bijvoorbeeld voor de aankoop van magazijnvoorraden: meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, verpakkingen, plastic en irrigatiematerialen. Maar ook fundamentele en noodzakelijke investeringen doen om de bedrijven te laten groeien, is ineens veel moeilijker." 

"Zoals gezegd is het Europese bankensysteem tot nu toe solide gebleken", besluit Gino Vitale. "We hopen dat geen enkele Europese of, erger nog, Italiaanse bank betrokken raakt bij het faillissement van buitenlandse instellingen, want dan zou onze sector een fatale klap moeten incasseren."

Voor meer informatie:
CVF Srl di Biagio Vitale
SP 20 km 6.3
97100 Ragusa (Italië)
Tel: +39 337512316
cvfsrl@virvgilio.it
www.cvfsrl.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.