Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertical farms met een opbrengst van 13 tot 125 ton per jaar

"De stijgende energieprijzen zijn een uitdaging voor alle voedselproducenten. Om de juiste vooruitzichten op toekomstige winsten te geven, houden we rekening met energieprijzen over meerdere jaren in de toekomst, waardoor we zekerheid over het rendement bieden. Om de operationele kosten te overzien, integreren we zonnepanelen en warmtepompen om de kosten van het runnen van een vertical farm drastisch te verlagen," zegt Anna Fryda, Sales Manager bij Hydropolis.

Volgens Anna kunnen energiekosten, afhankelijk van de regio, ongeveer 70% van de operationele kosten uitmaken. Daarom besteedt het team zoveel tijd aan het zo energie-efficiƫnt mogelijk maken van haar producten. Daarvoor gebruiken ze de kennis uit eerdere ervaringen in de duurzame-energiesector.

Vanuit het oogpunt van hernieuwbare energiebronnen stuitte Hydropolis op verticale teelt, wat hun interesse deed toenemen. Met behulp van opkomende technologie uit Polen, veranderde een hobby al snel in een zakelijke onderneming. "Gewapend met onze gezamenlijke kennis en expertise besloten we een baanbrekende oplossing in Polen te ontwikkelen," zegt Anna.

R&D-centrum in Krakau
Na een partnerschap met de Landbouwuniversiteit van Krakau heeft Hydropolis het eerste modulaire hydrocultuursysteem met gecontroleerde omgeving in het land ontwikkeld. Na de succesvolle voltooiing van de eerste oogst realiseerde het team zich dat ze het systeem naar een hoger niveau konden tillen en zo de groeiende voedselimport te beperken. Opgericht in 2020, streefde Hydropolis sindsdien naar uitbreiding en schaalvergroting van het concept.

Het telen van de eerste gewassen gebeurde in het R&D-centrum van het bedrijf in Krakau, Polen. Daar worden alle kweekrecepten ontwikkeld en getest. "Momenteel zijn we trots op onze samenwerking met twee klanten. SmartFood, die streeft naar een duurzame toekomst door innovatieve voedselproductie- en consumptie-methoden. Bovendien werkt een particuliere investeerder met ons samen om in de buurt van Warschau te telen met als doel een farm van 980 m2 te bouwen. In 2023 willen we onze klanten voorzien van een totaal areaal van 1700 m2."

Productaanbod
Het bedrijf biedt kant-en-klare oplossingen voor vertical farming, van constructie en apparatuur tot management en (Grow Wizard) software. Bovendien hebben ze een klantenservice beschikbaar die nieuwe telers volledige training en mentorschap biedt. Hun twee producten zijn de Smart Crop en Plantainer. Beide producten worden geleverd met bedrijfseigen software voor gewasbeheer (monitoring- en algoritmesturing voor de teelt) en training in het gebruik.

Smart Crop is geschikt voor bedrijven van 200 tot 2,000 m2. Met dit systeem kunnen planten zoals sla of kruiden een productiviteitsbereik van 13 tot 125 ton verse producten per jaar opleveren en het is gemakkelijk op te schalen. De Plantainer is ontworpen voor ambitieuze telers die niet over de juiste infrastructuur beschikken.

Teeltmogelijkheden
Momenteel heeft Hydropolis algoritmen ontwikkeld voor rassen zoals kropsla en Romaine, en kruiden, zoals citroenbasilicum, Thaise basilicum, tijm, koriander en munt.

Door de teeltrecepten voortdurend uit te breiden met planten als bloemen, microkruiden en geneeskrachtige kruiden wil het team de markt voor zijn. "We werken ook aan een teeltrecept voor aardbeien. Bovendien kunnen we op verzoek van de klant een speciaal teeltrecept ontwikkelen."

Doelmarkten
Hydropolis richt zich vooral op lokale telers en voedselproducenten in de EU, maar biedt ook systemen aan voor restaurants, hotels, onderzoekscentra, NGO's en scholen. Binnenkort staat ook de markt in het Midden-Oosten in de boeken.

"We ontvangen een aanzienlijk aantal aanvragen uit de voedingssector die onze expertise en oplossingen zoeken om de groeiende uitdagingen op het gebied van hulpbronnen te verzachten. Daarnaast worden we ook benaderd door winkelketens en retailers die willen overstappen op een meer lokale en duurzame voedselproductie. Een andere groep klanten zijn investeerders die ons vaak benaderen op zoek naar een investeringsmogelijkheid voor de lange termijn", vertelt Anna.

"We streven er echt naar om ons bedrijf uit te breiden. Het ontwikkelen van teeltrecepten is echter een uitdagend en tijdrovend proces. We moeten dit proces blijven herhalen en verbeteren. We streven ernaar recepten te ontwikkelen die geschikt zijn voor een breed scala aan planten, waaronder planten die vruchten dragen," besluit Anna.

Voor meer informatie: 
Anna Fryda, Sales
a.fryda@hydro-polis.com 
Hydropolis
www.hydro-polis.com  

Publicatiedatum: