Opkomst hyperparasieten: "Haal alles uit de kast"

Sluipwespen zijn de belangrijkste bestrijders van bladluis. Helaas kunnen hyperparasieten deze sluipwespen in de weg zitten. Een hyperparasiet legt zijn eitjes in een geparasiteerde luis, hierdoor komt er geen sluipwesp uit, maar een hyperparasiet.

Kortom, deze hyperparasiet verstoort de opbouw van sluipwespen tegen luis. Een teler kan dan ineens verrast worden door een hevige opkomst van luis, terwijl het er een paar dagen eerder nog op leek dat de luisbestrijding onder controle was, meldt Alex Taal van Koppert.

Een vergrote weergave van de afbeelding is hier te bekijken.

Tijdig signaleren
Al vanaf januari kunnen hyperparasieten actief zijn. Perzikluis is de meest voorkomende bladluissoort in paprika, maar ook boterbloemluis, aardappeltopluis en in sommige gevallen katoenluis zijn vatbaar voor hyperparasieten. Aphipar (Aphidius colemani) is één van de belangrijkste sluipwespen tegen perzikluis. Bij de gangbare telers ziet Koppert de hyperparasieten meestal in april opkomen.

Het signaleren van hyperparasieten gebeurt meestal als de parasitering in één keer fors afneemt. Soms gebeurt het dat de hyperparasieten al gezien worden en binnen 2 á 3 weken na het signaleren van de ‘hypers’ de parasitering fors afneemt. Met als gevolg een explosie van luis.

Hyperparasieten herkennen
De meest voorkomende hyperparasiet is Dendrocerus aphidum (zie foto). Deze is soms moeilijk te herkennen, maar een ervaren consultant herkent de volwassen hypers door met name het gedrag: de hyperparasiet beweegt zich heel ‘zenuwachtig’ over het blad. Ook is het aan de kleur te zien: zwart glimmend.

Tevens kan men aan een geparasiteerde mummie zien of er een hyper of een sluipwesp uit is gekomen. Bij hypers ziet men een vrij groot gekarteld gat waar de hyperparasiet is uitgekomen. Bij een mummie waar een sluipwesp is uitgekomen ziet men een soort klepje, vaak aan de kant van de kont van de luis. Als men twijfelt kan met het gemakkelijk controleren door een aantal blaadjes met geparasiteerde luis te verzamelen in een flesje en uit te laten komen.

Advies
Wat te doen bij opkomst van hyperparasieten? Koppert adviseert om tijdelijk te stoppen met de inzet van Aphipar (Aphidius colemani). Naast Aphidius colemani is de galmug Aphidend (Aphidoletes aphidimyza) een belangrijke vijand van perzikluis. Een verhoogde inzet van deze galmug zal dan één van de keuzes zijn. De beste remedie is om alles uit de kast te halen om luis beheersbaar te houden: dus de inzet van zweefvliegen, lieveheersbeestjes en gaasvlieglarven op de haarden van luis.

Voor meer informatie:
Koppert
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: +31 (0) 10 514 04 44
info@koppert.com 
www.koppert.com 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.