Bijvoeren roofmijten besproken op Gewasbeschermingsdagen Groenteteelt

Op woensdag 19 april heeft Van Iperen telers en adviseurs rondgeleid langs gewasbeschermingsproeven tijdens de Gewasbeschermings-dagen Groenteteelt. Onder meer een proef met een bijvoerstrategie voor roofmijten is besproken. Hieronder deelt Van Iperen een terugblik. 

De 50 telers die zich hadden aangemeld voor de kennismiddag luisterden eerst naar de presentatie van Jan Willem Zwang van Energie+. Hij vertelde over de ontwikkelingen op de energiemarkt. Eerst wereldwijd en later verder ingezoomd op Europa, Nederland en de energiemarkt voor tuinders. Hij gaf een samenvatting van wat er allemaal al gebeurd is en schetste een verwachting richting 2030. Hierbij kwamen LNG en waterstof aan bod, maar ook de impact die het aanpassen van de biedzones voor Nederland heeft.

Na de presentatie van Jan Willem startte de rondgang waarbij de aanwezigen in groepjes door het WHC werden geleid. Ze liepen langs 10 presentaties van meerdere gewasbeschermingsleveranciers waaronder dus de proef in paprika naar verschillende bijvoerstrategieƫn. Halverwege de rondgang was het tijd voor een dinerpauze waar iedereen zich tegoed deed aan een Italiaans buffet. Na het diner werd de rondgang hervat met de rest van de presentaties. Rond kwart voor 9 werd het programma afgesloten met een hapje en een drankje in de kantine van het WHC.

Tijdens de presentatie van onderzoeksters Marissa van Duijn en Manon van Weenen werd de proefopzet besproken en konden de aanwezige telers een kijkje nemen in de proefruimte. Er was veel roofmijtactiviteit te zien, vooral in de onbehandelde vakken. Dit is volgens Manon te wijden aan het feit dat de bloemen niet van de planten zijn verwijderd in de onbehandelde vakken terwijl dit in de behandelde vakken wel het geval is.

Dit laat zien dat de roofmijten het nog steeds het beste doen op het natuurlijke stuifmeel en verklaart het probleem met de populatieopbouw wanneer een groot deel van de bloemen wordt verwijderd aan de start van de teelt. Daarnaast is het opvallend dat er een aantal vakken zijn waar de roofmijten zich niet alleen onder het blad, maar ook erbovenop bevinden direct bij het bijvoerproduct.

Het is nog te vroeg om al conclusies te kunnen trekken. Op 24 april is er een derde meting gedaan van de 6 metingen in totaal. Over een kleine maand hoopt Van Iperen meer resultaten van de proef te kunnen delen.

Voor meer informatie:
Van Iperen 
Smidsweg 24
3273 LK Westmaas 
Tel: +31 (0)186 57 88 88
info@vaniperen.com    
www.iperen.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.