Teeltinspiratiedag in tuinbouwgebied de Koekoek

Zaterdag 22 april organiseerde de opleiding Teelt & Technologie van het Zone College in Zwolle samen met de tuinders in tuinbouwgebied de Koekoek een teeltinspiratiedag. Het doel van deze dag was om scholieren, die op zaterdagen en in de vakanties werkzaam zijn bij de tuinders, de veelzijdigheid van de glastuinbouw te laten zien. Daarnaast was het doel om te laten zien welke baankansen en studierichtingen er mogelijk zijn in deze sector. 


Green Mobile Education Centre

Deze dag werd georganiseerd bij tuinderij Vahl, waar de Green Mobile Education Centre (GMEC) van het Zone college het middelpunt van Teelt inspiratiedag was. Om 13:00 uur kwamen hier ongeveer 60 scholieren samen die ‘s morgens nog werkzaam waren geweest bij de diverse tuinders in de Koekoekspolder.

Na een welkom door docenten Bertus Boer en Gé Verbeek en tuinder Jacob van den Belt werden de scholieren in 5 groepen verdeeld. Deze groepen werden door de aanwezige tuinders en/of hun personeel meegenomen naar een specifieke locatie van tuinderij Vahl.


Jacob en Bertus

Aandachtsgebieden: Teelt
Groep 1 werd meegenomen naar de kassen. Hier werd de scholieren uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken om de komkommers zo goed mogelijk te laten groeien. Denk hier vooral aan het klimaat in de kassen. Hoe regelt de tuinder, of zijn personeel, dat het klimaat in de kassen zo optimaal mogelijk is en welke technologische hulpmiddelen gebruikt hij hierbij. Ook de biologische gewasbescherming kwam uitgebreid aan de orde en ook leuke weetjes over de Nederlandse tuinbouw werden benoemd.

Transport en logistiek
Bij groep 2 werden de scholieren alles verteld over transport en logistiek. Hoofdonderwerpen waren hier: hoe loopt de lijn van plukken, sorteren tot in de vrachtwagen. Bij welke temperaturen moet je een komkommer bewaren. Waar gaan die komkommers allemaal naar toe. Welke producten worden in Nederland allemaal geteeld etc.


Teelt

Energie
Groep 3 werd meegenomen naar de aardwarmtebron van tuinderij Vahl. Het idee van aardwarmte is simpel: onder het bedrijf wordt van 1.800 meter diepte, water van ruim 70 graden opgepompt. Met dit warme water worden de kassen verwarmd. Zodra het water is afgekoeld wordt het weer naar dezelfde diepte teruggepompt. Aan deze bron zijn inmiddels meerdere kwekerijen van tuinbouwgebied de Koekoek aangesloten en wordt op dit moment 35 ha kassen met aardwarmte verwarmd. Op deze manier wordt 10 miljoen m3 gas per jaar bespaard.


Energie

Ook werd hier aandacht geschonken aan de WKK die op veel glastuinbouwbedrijven wordt ingeschakeld als belangrijke bron van energiebehoefte. In een WKK wordt gas omgezet tot elektriciteit, wat de tuinder kan gebruiken in zijn kassen, of kan terug leveren aan het Nederlandse stroomnet. Het bijproduct, warmte en CO2, gebruikt de tuinder om zijn kassen te verwarmen en de plantjes beter te laten groeien.

Techniek
Groep 4 kwam bij tuinderij Vahl in de sorteerhal bij elkaar. Hier werd de scholieren alles verteld over de volautomatische sorteerlijn van komkommers. 20.000 stuks komkommers per uur worden hier door een computergestuurde sorteerlijn met maar 2 werknemers gesorteerd. Diverse robots zorgen voor het op- en omstapelen van diverse kisten pallets etc., terwijl de sorteerlijn met behulp van zuignappen zorgvuldig elke komkommer bij de goede sortering legt. De scholieren werd hier duidelijk dat techniek een belangrijk onderdeel in de moderne kassen is.


Techniek

HR en administratie
Bij groep 5 werden de scholieren bijgepraat over wat er allemaal op kantoor gebeurd om het bedrijf draaiende te houden. Veel tuinbouwbedrijven zijn zo groot dat er een professionele HR afdeling is om te zorgen dat er genoeg personeel is en dat voor deze mensen alles goed geregeld is. Ook de financiële administratie is een belangrijk onderdeel van deze bedrijven. Ook is tegenwoordig te zien dat steeds meer bedrijven actief bezig zijn op sociale media, ook hier werd aandacht aan geschonken.

Barbecue
Na elke 10 minuten kwamen de scholieren weer terug naar de GMEC, waar ondertussen de barbecue was aangestoken. Hier konden de scholieren een broodje hamburger en/of worst eten en even iets drinken. Daarna werd er gerouleerd naar een andere groep. Om 14:30 uur had elke scholier elk aandachtsgebied gezien en kwamen ze weer bij de GMEC waar het tijd was voor de afsluiting.

Quiz
Als afsluiting werd er in de GMEC een Kahoot! quiz gehouden. In deze quiz werd getest wat de scholieren deze teeltinspiratiedag hadden onthouden van wat ze verteld was. Bij deze quiz konden de scholieren prijzen winnen. Aan deze quiz werd deelgenomen door de scholieren. De kennis van wat ze hadden opgestoken was van een hoog niveau. 


Kahoot! quiz

Evaluatie
Vanaf 15:00 uur gingen de scholieren weer naar huis en werd de dag geëvalueerd door de aanwezige tuinders, medewerkers en docenten.
Conclusie was dat deze dag als geslaagd mocht worden genoemd. De tuinders en hun medewerkers vonden het een leuke, ontspannen manier om hun zoektocht naar nieuw, geschoold, personeel onder aandacht te brengen bij scholieren die nog aan het begin van hun studiekeuze staan.

Ook werd positief gereageerd op het voorstel van de ondernemers om deze Teeltinspiratiedag een jaarlijks vervolg te geven.

Zone College bedankt de deelnemende bedrijven: Tuinderij Vahl, Belt Tomaten, Peppers Unlimited, Noordland Paprika bv, Vitalof, Voorhof Tuindershoek, IJsselgrow, Kwekerij Wouters en Boomkwekerij Rozendaal voor hun medewerking.

Voor meer informatie:
Gé Verbeek
Zone College
088-2620900
www.zone.college 
 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.