'Manifest gebrek aan informatie' in faillissement glastuinbouwbedrijf

In het onderzoek naar het faillissement van een groot glastuinbouwbedrijf met circa vijftig hectare kas voor glasgroenteteelt in de provincie Noord-Brabant blijft de curator informatie te kort komen. Dat schrijft hij in een nieuw faillissementsverslag. Inmiddels werkt een heel team aan de zaak. Een 'manifest gebrek aan informatie' speelt de curator en het team parten. 

Binnenkort volgt een dagvaarding tegen de betrokkenen, schrijft de curator in het verslag van 21 april waarop hij niet op de dagvaarding vooruit wil lopen. Een groot deel van het rechtmatigheidsonderzoek lijkt wel al afgerond te zijn. Daags na het vorige verslag zijn (huis)zoekingen gedaan.

Op 29 november 2022 werd faillissement uitgesproken over Capsicum B.V. en ook over de bv's Colour Capsicum H, Colour Capsicum K en Colour Capsicum R. Op 6 december volgde ook uitspraak van het faillissement over Colour Capsicum v.o.f. en Growers v.o.f. Curator Mathieu Souren uit Zoetermeer is samen met zijn team met het onderzoek belast.   

Complexe zaak
Dat het een complexe zaak is, blijkt ook wel uit voorbeelden uit het verslag. Uit het nieuwste verslag komt naar voren dat er onderzoek gedaan wordt naar een betaling van 2 ton van een handelsbedrijf aan de failliete bedrijven, meervoud omdat het een ingewikkelde zaak is. Een hele reeks vennootschappen is met het faillissement gemoeid. De betaling is per ongeluk, 'onverschuldigd', gedaan, zo lijkt het. Onderzocht wordt of het geld direct terug kan.

De curator constateert ook dat er verzekeringspolissen zijn voor onroerend goed dat niet in bezit was. De curator becijfert een mogelijke premierestitutie van 2 ton en verwacht mogelijk ook geld uit aanspraken op een niet afgehandelde schadezaak. Het moet nog blijken of het geld daaruit in de boedel gaat vallen. 

Miljoenen
In totaal maakt de curator in het verslag melding van 14 concurrente crediteuren. Ook de belastingdienst wacht nog op geld. In het geval van de belastingdienst gaat het om 130 duizend euro. Bij de concurrente crediteuren gaat het om miljoenenbedragen. Vanwege de complexiteit van de zaak en de verwevenheid van de vennootschappen staat per vennootschap een, soms sterk vergelijkbaar, bedrag in het verslag. Als alle bedragen kloppen gaat het om meer dan 55 miljoen euro.

Vanwege de complexiteit van de zaak kreeg de curator uitstel van de voorzieningenrechter op de termijn voor dagvaarding voor vorderingen. Het gaat om vorderingen van 22,3 en 4,7 miljoen euro.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.