Europees Parlement stemt over Europese klimaatdossiers

Het Europees Parlement stemde vorige week in Straatsburg over een aantal belangrijke dossiers die voortkomen uit het ‘Fit for 55’-klimaatpakket. Hieronder vallen onder andere de regeling voor de handel in emissierechten (ETS), het sociaal klimaatfonds en het CO2-grensaanpassingsmechanisme (CBAM) meldt LTO Nederland.

De implementatie en uitvoering van deze initiatieven zal de komende jaren leiden tot veranderingen en investeringen die het landbouwmodel de komende decennia zullen herdefiniëren. LTO Nederland vindt dat het produceren van gezonde producten de hoogste prioriteit is, en moet blijven.

De veranderingen die uit deze klimaat-maatregelen voortkomen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de voedselzekerheid, het inkomen van agrarische ondernemers en de betaalbaarheid van voedsel. Ook bestaat het risico dat er ‘’koolstoflekkage’’ (de verplaatsing van uitstoot naar buiten de Europese Unie) plaatsvindt. De Nederlandse land- en tuinbouw levert al een bijdrage aan het klimaatneutraal maken van de Europese Unie. Dit gebeurt door het reduceren van emissies, koolstofopslag in landbouwgronden en de productie van biobrandstoffen, bio-energie en biogebaseerde materialen voor ander sectoren.

Marktverstoringen
Het CBAM-systeem plaatst een (koolstof)heffing op de invoer van producten die van buiten de Europese Unie komen. Bedrijven binnen de EU betalen ook voor hun CO2-uitstoot via het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS). Voor productie buiten de EU geldt het ETS niet, maar met het CBAM worden producten van buiten de EU waar het ETS niet geldt ook een CO2-heffing opgelegd.

Momenteel valt geïmporteerde meststof wel onder CBAM, waardoor de kostprijs voor Europese producenten hoger wordt, terwijl landbouwproducten van buiten de EU niet onder CBAM vallen. Als gevolg hiervan wordt minder duurzaam geproduceerd voedsel van buiten de EU goedkoper dan voedsel dat binnen de EU geproduceerd wordt.

Het belasten van grondstoffen die nodig zijn voor duurzame productie van voedsel zal leiden tot hogere kostprijzen. Over die kostprijsstijging zijn echter geen afspraken gemaakt. Bovendien wordt geïmporteerd voedsel niet belast aan de grens. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie.

Gelijk speelveld
Om deze reden maakt COPA-COGECA, de Europese koepel voor boeren en tuinders, zich sterk voor de inclusie van álle landbouw- en voedselproducten in CBAM. Een heffing op de import van deze producten van buiten de EU kan namelijk bijdragen aan een gelijk speelveld voor Europese boeren en tuinders.

Als dit niet mogelijk blijkt, moet er gekeken worden naar een ander adequaat instrument om de verplaatsing van uitstoot uit de landbouw te voorkomen. Bovendien moeten eventuele landbouwinkomsten uit CBAM de Nederlandse en Europese landbouw ondersteunen. LTO zal zich in blijven zetten voor een gelijk speelveld en voor een goede concurrentiepositie van de Nederlandse land- en tuinbouw.

Bron: LTO Nederland 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.