"Vertical farms' gebruiken in theorie en ontwerp geen grond. Ze kunnen dus geen traditionele compost maken. Bovendien heb je tot 20 ton compost nodig per ha traditionele tuinbouwgrond," zegt oprichter en CEO Albert Lin van Vegbed.
Het meeste afval van een vertical farm eindigt op een traditionele stortplaats. Daarom wilde Vegbed een product creëren en testen in precies deze omgeving. De logica was dat als een teeltbedrijf niet zelf kan composteren of het afval naar een commerciële faciliteit kan brengen, ze op zijn minst wilden dat het materiaal op natuurlijke wijze werd afgebroken op een gewone stortplaats.
Volgens Albert zijn er producten op de markt die composteerbaarheid claimen, maar bij nader inzien gaat het hier dan om het BPI-label voor commerciële compostering.
Albert Lin
Testmethode
Om ervoor te zorgen dat hun product aan de duurzaamheidsnormen voldoet, heeft Vegbed onlangs een monster van de niet-geweven bamboemat voorgelegd voor biologische afbreekbaarheidstests volgens de norm ASTM D5511 bij Intertek.
De test, die de mate en snelheid van biologische afbraak in anaerobe omstandigheden met veel vaste stoffen bepaalt, toonde zeer positieve resultaten. Het monster van Vegbed werd blootgesteld aan een methanogeen substraat afkomstig van anaerobe vergisters die alleen werken op voorbehandeld huishoudelijk afval.
Onder deze omstandigheden kon de niet-geweven bamboemat na 45 dagen een gewichtsverlies van 87% bereiken.
De resultaten
De positieve controle (referentiemateriaal) behaalde ook 70,8% op de 27e dag met minder dan 20% van het gemiddelde verschil tussen de herhalingen. Dit betekent dat het monster van Vegbed kon voldoen aan de geldigheidsvereisten van ASTM D5511.
Kortom, de resultaten van de test geven aan dat Vegbed's niet-geweven bamboevezelmat zeer biologisch afbreekbaar is (zoals te zien is in grafiek-2b) en snel en efficiënt kan afbreken in anaerobe vergisters met veel vaste stoffen die gemeentelijk vast afval verwerken.
Albert: "Door teeltoplossingen te creëren die biologisch afbreekbaar zijn, proberen we de sector te helpen afstappen van het gebruik van turf en andere niet-duurzame substraten. We hopen dat meer bedrijven in onze voetsporen treden en prioriteit geven aan duurzaamheid in hun producten, zonder extra werk voor de farm."
Voor meer informatie:
Albert Lin, oprichter
Vegbed
[email protected]
www.vegbed.com