Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Weg met die crisis

Vanochtend is de TTF-gasprijs vrijwel direct tot net onder de 40 euro per megawattuur gezakt. Negatieve uurprijzen voor elektriciteit werden er dit weekend (net) niet gerealiseerd. In deze nieuwe 'energie-update' zetten we zoveel mogelijk energie-gerelateerd nieuws weer op een rijtje. Een vertrouwde 'crisisupdate' dus, maar dan zonder crisis, want dat is het wat ons betreft nu lang genoeg.


TTF-gasprijs meicontract t/m 21 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

De energieprijs voor komende winter en later ligt hoger. De prijs voor kwartaal 4 van 2023 ligt maandagochtend op net geen 53 euro. Die voor kwartaal 1 van 2024 op 56,4 euro per megawattuur.

De lange termijnprijzen van gas volgen op het eerste oog de korte termijnprijzen, maar een betere beschouwing leert iets anders, schreven energiespecialisten van AgroEnergy vorige week nog. Het prijsverschil tussen een meicontract en een TTF-contract voor het vierde kwartaal van 2023 neemt toe.  

Op Twitter wijst Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool en werkzaam bij de Gasunie, traditiegetrouw op opvallende energieontwikkelingen. Wij pikken er deze keer deze twee uit: 

De Nederlandse gasvoorraden worden inmiddels, ondanks tegenvallend voorjaarsweer, weer gevuld, zo blijkt uit de gasvulupdate uit Den Haag van 21 april.

Eenzelfde update geeft het ministerie van EZK ook over olie. De olieprijs stijgt ten opzichte van eerder deze maand.

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor brandstof aan de Nederlandse pomp is ten opzichte van eerder deze maand weer iets gezakt. Een liter Euro95 kost maandag 1,984 euro. Dat was eerder nog meer dan 2 euro. Een liter diesel doet 1,698.

In het nieuws circuleert het verhaal dat tanken in Nederland vanaf 1 juli weer fors duurder wordt. Het kabinet gaat de tijdelijke korting op de brandstofaccijnzen niet nog langer verlengen, zeggen Haagse bronnen, waarover onder meer het AD schrijft. Een liter benzine wordt op 1 juli daardoor 13,8 cent duurder. De benzineprijs kruipt dan richting de 2,15 euro per liter. Diesel stijgt met 9,9 cent per liter en LPG met 6 cent. 

Tot slot een bericht over een energiesamenwerking tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Er komt een nieuwe elektriciteitsverbinding tussen beide landen. Uniek aan deze nieuwe verbinding is volgens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat ook een Nederlands windpark direct hieraan verbonden wordt.