Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Genomineerden Jan Ritzema Bos Prijs bekend voor uitreiking op 16 mei

De namen van drie kandidaten die meedingen naar de Jan Ritzema Bos Prize 2023 zijn bekend. Kiki Kots, Jelle Spooren en Els van de Zande zijn genomineerd voor de JRB Prize, de prijs voor het helder verwoorden en presenteren van een promotieonderzoek op het gebied van plantgezondheid. De prijs wordt toegekend door de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV). 

Oordeel jury 
Een deskundige jury heeft Kiki, Jelle en Els gekozen uit 13 inzendingen vanuit 4 verschillende universiteiten. De kandidaten waren gevraagd om in maximaal 450 woorden hun wetenschappelijke onderzoek te beschrijven. De jury, bestaande uit Kirsten Leiss, Geert Pinxterhuis en Piet Vlaming, zal de drie genomineerde kandidaten op 16 mei tijdens de KNPV-voorjaarsbijeenkomst opnieuw beoordelen.

Dit keer tijdens een presentatie van hun onderzoek, waarbij ze o.a. let op uitleg, visuele ondersteuning en interactie met het publiek. Na afloop van de presentaties bepaalt de jury wie de winnaar is en met de JRB Prize 2023 naar huis gaat. Via deze link is meer informatie over de jury en de prijs te vinden. 


Portret van Jan Ritzema Bos in zijn laboratorium, door Wilhelmina Carbin-Gips, olieverf op doek, 1920.

Plantgezondheid, een breed vakgebied
De drie genomineerde kandidaten, verbonden aan Wageningen University & Research of aan Universiteit Utrecht, doen allen wetenschappelijk promotieonderzoek op het gebied van plantenziekten en plantgezondheid, of hebben dit recent afgerond. De onderwerpen zijn uiteenlopend en geven een indruk van de breedte van het vakgebied.

Els van de Zande onderzoekt de ‘Biologische gewasbescherming in kringlooplandbouw: Hoe insectenreststromen zorgen voor grotere en gezondere planten’. Jelle Spooren richt zich op ‘Bodemgebonden erfenis: hoe planten hun nageslacht ‘vaccineren’ tegen ziekteverwekkers’. En Kiki Kots ontdekte hoe de ‘De dynamische organisatie van het cytoskelet in Phytophthora-pathogenen’ werkt.

Het is mogelijk om aanwezig te zijn bij de presentaties en bij de  prijsuitreiking. Aanmelden daarvoor is mogelijk via deze link. 

‘Hoe leg ik dat nu uit?’
Naast de presentaties voor de JRB-Prize is er tijdens de bijeenkomst op 16 mei ook een lezing over ‘Populariseren van plantgezondheid: aanraders en valkuilen’ voor iedereen die zichzelf wel eens afvraagt ‘Hoe leg ik dat nu uit?’

Gert van Maanen, hoofdredacteur van Bionieuws - het vakblad voor biologen, zal toelichten hoe men een onderwerp of wetenschappelijk onderzoek kan verwoorden. Waar moet men op letten, wat zijn de valkuilen? Wat werkt wel en wat niet? Hoe bereikt men het publiek? En hoe zorgt men dat de boodschap overkomt bij de doelgroep? Meer daarover is via deze link te lezen. 

KNPV
De Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging is de oudste plantenziektekundige vereniging ter wereld en bestaat sinds 1891. Zij verenigt een groep personen die werken of studeren binnen dit vakgebied. De KNPV kent ongeveer 600 leden en bevordert samenwerking en uitwisseling van kennis over ziekten en plagen van planten en het voorkomen en bestrijden ervan, zowel binnen de vereniging als erbuiten. 

Bron: KNPV

Publicatiedatum: