"In juli explosieve groei verwacht op Chinese markt voor snacktomaten"

Na enkele jaren van kleinschalige aanplant begon snacktomaat zich in 2019 op grote schaal te ontwikkelen. Tegen dit jaar had het plantgebied ervan in China de 1.333 hectare overschreden. Dat deelt Ganan Agricultural Technology (Shouguang) Co. Het bedrijf richt zich op de aanplant en promotie van tomaten. Li Jianting, van het bedrijf, licht de huidige ontwikkelingssituatie toe.

"De snacktomaat is in China een relatief nicheproduct. Momenteel promoten wij hoofdzakelijk twee rassen: de ene is de aardbeientomaat met een vruchtgewicht van 80-150 gram. De brix van deze vrucht kan meer dan 9 bereiken. De smaak is ideaal, maar de teelt is erg veeleisend.

De andere is de dit jaar nieuw gepromote tomaat. Het gewicht van een enkele vrucht is 150-200 gram, maar sommige kunnen 280 gram bereiken, met een brix van 7. Hoewel de smaak niet zo goed is als die van aardbeientomaten, is hij toch uitstekend. Het voordeel is dat de technische moeilijkheidsgraad voor de teelt relatief laag is en de opbrengst relatief hoog. Deze twee rassen worden tegelijkertijd gepromoot."

"Het planten van aardbeientomaten is nogal moeilijk, en de markt eind vorig jaar was niet bevredigend, waardoor het aantal telers in het teeltseizoen van het vroege voorjaar dit jaar is afgenomen. De markt is momenteel uitgeput. Afgaande op de situatie bij de vervolgaanplant wordt echter verwacht dat er in juli van dit jaar een explosieve groei zal zijn. De marktprijs zal hoog blijven. Als er tegen die tijd geen grote prijsdaling is, zal deze categorie relatief stabiel zijn op de markt."

Volgens Li is de marktprijs van snacktomaten veel hoger dan die van gewone tomaten, met een verkoopprijs van ongeveer ¥ 6-12/kg
(€ 0,79-1,57). "De prijs van snacktomaten met grote vruchten is ongeveer ¥16-24/kg, aardbeientomaten zijn ongeveer ¥24-30/kg, en de marktvraag is stabiel. Door de verminderde teelt is de aankoopprijs dit jaar twee keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar."

Li zei dat de afzetmarkt voor snacktomaten is geopend, maar de huidige moeilijkheid ligt in de teelt. "Het plantbeheer van snacktomaten is nog niet gestandaardiseerd, vooral niet bij aardbeientomaten. De irrigatie- en bemestingstechnieken van telers in verschillende gebieden zijn verschillend, en de opbrengst, hardheid en smaak van de vruchten zijn nog niet stabiel. Daarom zullen wij dit jaar de tomatenrassen met grote vruchten uitbreiden. De reden is dat de teelt minder arbeidsintensief is, en technisch minder veeleisend."

Bovendien is in sommige teeltgebieden van Binnen-Mongolië, Gansu en Hebei het plantareaal voor snacktomaten verdrievoudigd ten opzichte van het verleden.

Snacktomaten kunnen worden geplant in (folie)kassen of in de vollegrond. Ze kunnen afwisselend worden geplant in verschillende gebieden in het land en kunnen het hele jaar door worden geleverd. De vruchten van begin oktober tot 1 mei volgend jaar hebben de hoogste brixwaarde en de beste smaak.

Ganan Agricultural Technology (Shouguang) Co. is een onderneming met een hele waardeketen: de verkoop van zaden, de begeleiding bij de teelt en de verkoop van het eindproduct. De belangrijkste merken zijn de "Shixiang Yilin"-aardbeientomaat en de "Jinsheng Jinshi"-snacktomaat van groot formaat. De onderneming zal in mei van dit jaar deelnemen aan Macfrut, in de hoop partners te vinden voor de Europese markt.

Voor meer informatie: 
Li Jianting
Ganan Agricultural Technology (Shouguang) Co., Ltd.
Tel: +86 152 4447 5552
1027780390@qq.com 
www.jianannnongye.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.