Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
dus grotere watervraag

3.000 ha meer tomatenteelt in Spaanse Extremadura dit jaar

Na de positieve effecten van de ondersteuningsirrigatie van twee weken geleden, kunnen de telers die aangesloten zij bij de Orellana Irrigatiegemeenschap rekenen op nog drie dagen irrigatie, namelijk van 24 tot en met 26 april, waarmee ze naast fruitteelt voornamelijk tomatenpercelen besproeien.

Met de twee ondersteuningscampagnes wordt in totaal 18 tot 20 kubieke hectometer ter beschikking gesteld aan de telers. "De periode zonder watervoorziening was te lang, want het officiële irrigatieseizoen begint pas op 1 mei", zegt Francisco Plaza, een lid van de Orellana Irrigatiegemeenschap.

Er wordt dit jaar 60% van het gebruikelijke water ter beschikking gesteld voor het tomatenseizoen in de regio Extremadura. De aanplant al is begonnen en dit jaar zal het areaal naar schatting zo'n 21.000 hectare beslaan, 3.000 meer dan vorig jaar. Door de droogte en hoge temperaturen dit voorjaar wordt de teelt echter bemoeilijkt. "We zijn aan het planten en zetten tegelijkertijd de irrigatie op, want anders houden de plantjes het niet vol", vertelt teler José Antonio Quintana.

Gelukkig stijgen de telersprijzen dit jaar. "De verkoopprijs is flink gestegen. Vorig jaar kregen we € 102 per ton, dit jaar ligt het gemiddelde boven de € 150", zegt Domingo Fernández, voorzitter van Tomates del Guadiana. De telers erkennen dat de verwerkende industrie begrijpt dat de situatie voor de telers nijpend is geworden.

Bron: canalextremadura.es

Publicatiedatum: