"Zorg voor een goedgekeurd pachtcontract"

Het loont de moeite om het pachtcontract eens goed onder de loep te nemen wanneer men een contract met een pachter heeft. Een pachtcontract is namelijk onmisbaar om conflicten met de pachter over bijvoorbeeld de pachtprijs te voorkomen, meldt Flynth. Als er onverhoopt toch een conflict ontstaat, is advies van belang, zo blijkt uit een zaak uit 2022, die men hieronder beschrijft.

Wanneer is sprake van pacht? 
Er is sprake van pacht als men onroerend goed tegen een vergoeding ter beschikking stelt aan een derde voor bedrijfsmatige teeltactiviteiten. Hier kan zowel bij het verpachten van een glastuinbouwbedrijf aan een derde als in het geval van intercompany (holding-bv aan een werkmaatschappij-bv binnen dezelfde bedrijfsstructuur), sprake van zijn.

In beide gevallen is de pachtregelgeving van toepassing. Die bevat  dwingend recht, waarbij de pachter beschermt wordt. Daarom is het belangrijk dat men een pachtcontract opstelt en dat laat goedkeuren door de Grondkamer. 

Belang voor de verpachter 
Het bezitten van een goed en goedgekeurd pachtcontract is belangrijk voor de verpachter. Zonder een goedgekeurd contract is men namelijk niet beschermd als de pachter zich niet aan de wet- en regelgeving houdt. Denk daarbij aan hennepteelt, illegale arbeid of achterstalligheid met energiebetalingen. Men kan dan in het ergste geval aansprakelijk worden gesteld.  

Men kan daarnaast de betaling van pachtpenningen door de pachter niet afdwingen als er geen goedgekeurde pachtovereenkomst is. In dat geval is er sprake van zogenoemde ‘mondelinge pacht voor onbepaalde tijd’. Die vorm van pacht kan men niet zomaar opzeggen. Zonder een goedgekeurde overeenkomst kan een curator pachtpenningen terugvorderen, omdat die als ‘onverschuldigd betaald’ aangemerkt kunnen worden.  

Conflict met de Grondkamer 
In haar beoordeling van een pachtcontract kijkt de Grondkamer onder andere naar de hoogte van de pachtprijs. Die moet marktconform en zakelijk zijn, ook bij intercompany-pacht. Zo wilde de regionale Grondkamer Zuidwest bijvoorbeeld een contract voor intercompany-pacht in 2022 niet goedkeuren. De Grondkamer vond namelijk dat de pachtprijs te hoog was.

Een aanpassing van de pachtprijs zou voor de verpachter fiscale gevolgen hebben. Indirect stond ook de pachtprijsbepalingsmethodiek van in dit geval Flynth adviseurs en accountants ter discussie. Met goedvinden van de klant zijn adviseurs van Flynth uiteindelijk in beroep gegaan tegen de beslissing van de Grondkamer. 

Het belang van advies 
Uiteindelijk deed de Centrale Grondkamer op 15 februari 2023 uitspraak in deze zaak (Centrale Grondkamer, beschikking van 15 februari 2023, GP 11.847). De door Flynth vastgestelde pachtprijs en dus het pachtcontract werden alsnog goedgekeurd. De Centrale Grondkamer heeft de manier waarop Flynth de pachtprijs vaststelt, goedgekeurd. Hieruit blijkt het belang van juridisch, fiscaal en bedrijfskundig advies voor de verpachter. 

Voor meer informatie:
Flynth 
info@flynth.nl 
www.flynth.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.