Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko op derde plaats in wereldwijde tomatenexport

Tomaten zijn het belangrijkste exportproduct voor Marokko, en elk jaar stijgt het volume van de tomatenexport gestaag, meldt EastFruit.

Marokko stond in 2021 op de 5e plaats op de wereldranglijst van tomatenexporteurs, en in 2022 kwam het op de 3e plaats, waarbij het Iran en Spanje inhaalde en van alle landen de grootste exportstijging in een jaar liet zien (meer dan 17 procent).

Dergelijke percentages bieden een zeer reële kans voor Marokkaanse telers om hun plek in de top 3 te vestigen. Alleen Nederland, waar een aanzienlijk deel van het aanbod wordt gereëxporteerd, en Mexico, dat zich slechts op één markt richt (de Verenigde Staten), overtreffen Marokko op de ranglijst van 's werelds grootste exporteurs.

Hierbij moet worden opgemerkt dat het exportvolume van Marokkaanse tomaten geleidelijk toeneemt, terwijl de export naar het Verenigd Koninkrijk de snelste groei laat zien.

De afgelopen vijf jaar hebben lokale tomatentelers hun aanvoer naar de Britse markten elk jaar verhoogd, en eind 2022 is het verkoopvolume gestegen tot een record van 140.000 ton.

De leveringen uit Marokko aan het Verenigd Koninkrijk pieken in de wintermaanden. In het voorjaar van 2021 was er een daling van de export. In 2022 slaagden de Marokkaanse tomatenexporteurs er echter in het afzetseizoen voor groenten te verlengen, wat tot uiting kwam in de algemene jaarlijkse toename van de aanvoer.

EastFruit schrijft dat door de energiecrisis, die leidde tot een stijging van de energiekosten, het Verenigd Koninkrijk gedwongen was de invoer van groenten, waaronder tomaten, sterk te verhogen.

Naast Marokko waren de belangrijkste landen die in de winter groenten aan Groot-Brittannië leverden Nederland en Spanje, maar na de Brexit werd de handel met de EU-landen veel ingewikkelder. Tegelijkertijd toonde Marokko zijn concurrentiepositie dankzij een verbeterde logistiek, waardoor het tekort aan tomaten op de Britse markt snel kon worden aangevuld, en importeurs meer op Marokkaanse leveranciers steunden.

Daardoor is het aandeel van de import van Marokkaanse tomaten in het VK de afgelopen 5 jaar verdrievoudigd. Zoals uit bovenstaande grafiek blijkt, verdringt Marokko vol vertrouwen concurrenten als Spanje en Nederland en neemt het, ondanks de relatieve complexiteit van de markt, zijn plaats in.

Ook het aandeel van Groot-Brittannië in de totale export van tomaten uit Marokko groeit. Natuurlijk is Frankrijk, zoals voorheen, de belangrijkste afnemer van Marokkaanse tomaten, hoewel de leveringen op de Franse markt van jaar tot jaar geleidelijk afnemen, terwijl de verkoop aan Britse consumenten gestaag toeneemt.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: