Crisisupdate: "Op de onbalans werd het nog bonter"

Deze week lieten urenlange negatieve stroomprijzen zien welke gevaren er zijn in de energietransitie. Er kan ook teveel groene energie zijn, vooralsnog. In deze nieuwe crisisupdate meer hierover en een terugblik op de energieweek.


TTF-gasprijs meicontract t/m 20 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

In een nieuwe update wijst AgroEnergy erop dat het woensdag, naast alle negatieve uren met prijzen tot bijna -200 euro per megawattuur, 'nog bonter werd op de onbalans', met negatieve prijzen tot -300 euro. Windparken werden zelfs uitgeschakeld, omdat er te veel groene opwek was, met ook een uitbundig zonnetje.

De bijzondere energiesituatie maakt dat de roep om batterijsystemen luider wordt. De vereniging van duurzame energiebedrijven (NVDE) verwacht dat in de loop van dit jaar 50 procent van de elektriciteit in Nederland uit zon en wind komt. De NOS staat erbij stil. 

Terug naar de update van AgroEnergy. Daarin wijst men er ook op dat 'best lange' periodes waren deze week waarin netbeheerder TenneT vroeg om opregelend en afregelend noodvermogen.

Door naar het gas. De lange termijnprijzen van gas volgen op het eerste oog de korte termijnprijzen, maar een betere beschouwing leert iets anders, schrijven de energiespecialisten. Het prijsverschil tussen een meicontract en een TTF-contract voor het vierde kwartaal van 2023 neemt toe. Vrijdagochtend ligt een meicontract op 40,8 euro per megawattuur, kwartaal 4 op 53,5 euro. Lees hier de hele update, die wordt afgesloten met een weerbericht waarin nog geen voorjaarsweer zit. 

De weermannen en -vrouwen wijzen er eensgezind op dat komende week soms nauwelijks de tien graden Celsius wordt gehaald. Bijzonder lage temperaturen voor de tweede helft van april.

De provincie Flevoland Circul8.energy hebben een intentieverklaring getekend voor samenwerking rond groene waterstof in Lelystad. ircul8.energy wil de eerste fase eind 2024 realiseren door middel van het bouwen van een groene waterstoffabriek met een vermogen van 10 MW elektrolyse, en een capaciteit van 1250 ton waterstof per jaar. De volgende fases van productie en uitbreiding zullen zich via een groeimodel met de markt ontwikkelen. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.