Oplossingen in energietransitie voor solitaire teeltbedrijven

In de energietransitie hebben solitaire bedrijven, bedrijven met energie-extensieve teelten en bedrijven in kleine clusters te maken met specifieke uitdagingen en omstandigheden. Daarnaast blijkt de zoektocht in de energietransitie juist voor deze groep bedrijven lastig, omdat het vinden van passende oplossingen moeilijk is en collectieve oplossingen weinig soelaas bieden. Deze onderwerpen kwamen aan de orde tijdens de themabijeenkomst Energie: ‘Perspectief solitaire bedrijven en extensieve teelten’ op woensdag 5 april. Op Kas als Eenrgiebron geeft Robert Solleveld een update.

Nadat de groep was geïnformeerd op het gebied van beleid en regelgeving door Alexander Formsma (Beleidsspecialist Klimaat en Energie bij Glastuinbouw Nederland) werd in kleine groepen doorgepraat over de behoefte aan ondersteuning op de gebieden regelgeving, teelt en techniek. Extra aandacht was er voor de bijeenkomsten van RVO waarin de komende periode uitleg wordt gegeven over de energiebesparingsplicht.

Veel punten uit de inventarisatie worden reeds opgepakt binnen bestaande initiatieven van Glastuinbouw Nederland. Binnen het innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron zijn diverse mogelijkheden op het gebied van monitoring, onderzoek en kennisdeling. Voor meer informatie hierover en aanmelden kan contact worden opgenomen met Robert Solleveld.

Daarnaast werden ideeën en aandachtspunten genoemd die nadere ondersteuning behoeven en waar de komende tijd een vervolg aan kan worden gegeven. Die suggesties kunnen worden ingedeeld in: techniek, teelt, regelgeving en overige onderwerpen.

Afvaardiging in ondernemersgroep
Tijdens een discussie werd afgezien van een aparte ondernemersgroep voor solitaire bedrijven. Om de belangen van de groep solitaire bedrijven toch te vertegenwoordigen, worden twee solitaire bedrijven als vertegenwoordiger afgevaardigd in de ondernemersgroep Energie. Bedrijven die daar interesse in hebben kunnen zich melden.

De vergaderfrequentie is ongeveer zes keer per jaar en kost per keer een fysiek dagdeel. Verder wordt verwacht dat er regelmatig stukken worden doorgenomen en vinden er discussies via de e-mail plaats. Er is ook een appgroep voor korte updates. Ondernemers die geïnteresseerd zijn kunnen zich melden bij Alexander Formsma.

Energiebesparingsplicht: deelnemers gezocht voor MKB-toets
Zoals toegelicht in de presentatie van Alexander Formsma geldt vanaf dit jaar de energiebesparingsplicht voor de glastuinbouw. Voor nieuwe wetgeving moet een ministerie een zogeheten ‘MKB-toets’ doen om bij ondernemers die met de wetgeving te maken krijgen te checken of het uitvoerbaar is.

Voor deze MKB-toets is Glastuinbouw Nederland op zoek naar twee ondernemers die minder dan 170.000 m3 gas gebruiken, omdat de energiebesparingsplicht voor die bedrijven er anders uit ziet dan voor bedrijven die meer dan 170.000 m3 gas gebruiken. Ondernemers met een bedrijf die onder die grens zitten en die willen meedoen aan deze MKB-toets kunnen zich melden bij Alexander Formsma. Het overleg is op woensdag 17 mei, van 09.00 uur tot 10.30 uur via Teams.

De bijeenkomst is door de aanwezige bedrijven ontvangen en de komende periode wordt gekeken hoe hier een passend vervolg aan kan worden geven. Ideeën en suggesties zijn altijd welkom. Dat kan door een mail te sturen naar Robert Solleveld.

Bron: Kas als Energiebron 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.