Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondanks donkere weersomstandigheden neemt druk kaswittevlieg toe in aardbeienteelt

Het voorjaar laat zich nog niet zien in het nieuwe seizoen. Waar telers in de buitenteelten nog geduld moeten hebben met zaaien en planten, is het oogstseizoen al gestart in de bedekte aardbeienteelt.

Ondanks het koelere en nattere voorjaar is een voorzichtige toename van de populatie kaswittevlieg te zien, meldt Bayer. Op dit moment zijn er adulten te zien in het gewas en redelijk wat ei-afzetting op de bladeren. In navolging op de inzet van natuurlijke vijanden en diverse bespuitingen is het nu van belang om de adulten aan te pakken om verdere populatieopbouw te voorkomen.

Producten die in dit stadium prima passen volgens de producent van gewasbescherming zijn Sivanto Prime en FLiPPER. Inmiddels is er ervaring opgedaan met deze producten tegen kaswittevlieg in de bedekte teelt van aardbei:

  • Sivanto Prime heeft een directe werking tegen alle stadia en heeft ook nog eens een duurwerking. Let op met de inzet van roofwantsen, omdat Sivanto Prime de populatie kan terugdringen.
  • FLiPPER heeft met name een werking op de adulten van de kaswittevlieg omdat deze het meest mobiel zijn. 

Kaswittevlieg: adulten en eieren

Sivanto Prime en FLiPPER hebben als combinatie volgens Bayer 'een bewezen werking op diverse insecten.' Voer de bespuiting bij voorkeur uit als de plaag actief is, om de contactwerking goed te benutten, is het advies.

Sivanto Prime wordt opwaarts systemisch getransporteerd en werkt tevens translaminair. Zo pakt het de eventueel aanwezige luizen mee,  zelfs aan de onderzijde van het blad. Beide middelen passen volgens Bayer prima in een geïntegreerde aanpak samen met natuurlijke vijanden. 

Bron: Bayer Agro Nederland 

Publicatiedatum: