Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'normale hoeveelheden' nog niet terug in Marokkaanse tomatenteelt

"Besluit Marokkaanse regering om tomatenexport te beperken werkt averechts"

De koudegolf in Marokko in januari en februari heeft de tomatenplanten in een vegetatieve nulstand gebracht. De opbrengst daalde van 2000 tot slechts 250-300 kg/ha/dag. In de nasleep daarvan heeft de Marokkaanse regering op 19 februari quota ingesteld voor de tomatenexport in een poging het lokale aanbod te stimuleren en de prijzen te verlagen vóór de vastenmaand Ramadan.

De telers, die eind februari al een herstel van de opbrengst met 30% hadden gemeld na een verbetering van de temperaturen, verwachtten dat de normale hoeveelheden en de opheffing van de export-beperkingen medio april zouden terugkeren. Dit is niet gebeurd.

Volgens Mustapha Aouragh, een in de regio Souss Massa gevestigde deskundige op het gebied van de tomatenteelt "zijn de temperaturen in maart en april aanzienlijk verbeterd, ondanks een piek van 38-41°C in de tweede week van april die vier dagen duurde en een daling van de opbrengst veroorzaakte. We zitten nu op een gemiddelde van 650-1200 kg per ha in de regio, met oogsten om de paar dagen," voegt Mustapha eraan toe.

Mustapha: "De schade door plagen eist nog steeds zijn tol en de exportquota hebben ertoe geleid dat veel telers dit seizoen geen tomaten meer telen."

Kortom, als de regering telers kan verhinderen te exporteren, kan zij hen niet dwingen te telen. Op 17 maart kondigden de verenigingen van tomatenexporteurs en -telers hun besluit aan om zich terug te trekken uit de gemengde commissie die belast is met het beheer van en het toezicht op de bevoorrading van de nationale markt.

"Veel telers hebben hun kassen nu omgebouwd voor de teelt van zachtfruit. Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit het geval is voor meer dan 50% van de telers in de regio Souss Massa," aldus Mustapha.

De regering heeft ook het oorspronkelijke uitgangspunt voor de beperkingen niet gehaald, want volgens Marokkaanse media bleven de tomatenprijzen gedurende de hele vastenmaand Ramadan hoog, ondanks kortstondige prijsdalingen.

"De tomatensector is kwetsbaar en heeft meer aandacht van de regering nodig. De telers hebben geen controle meer over hun activiteiten en het commerciële evenwicht kan gemakkelijk verloren gaan, waardoor de telers gedwongen worden de teelt helemaal te staken," voegt Mustapha eraan toe.

Een maand voor het einde van het seizoen zijn de exportquota nog steeds van kracht, maar Mustapha maakt zich geen illusies. "We verwachten niet veel in mei. Al onze hoop is gevestigd op het volgende seizoen. De regering moet ervoor zorgen dat het tomatenareaal wordt uitgebreid en de telers helpen als ze de tomatensector voor de export in Marokko willen redden."

Voor meer informatie:
Mustapha Aouragh
+212 661 938200
aouraghmustapha9@gmail.com 

Publicatiedatum: