Nigel Jenney van het Fresh Produce Consortium:

"Nieuw Border Target Operating Model is een halfbakken plan"

De Britse regering heeft haar nieuwe Border Target Operating Model (TOM) onthuld als een vereenvoudigde aanpak van grensinspecties die bedrijven naar eigen zeggen £400 miljoen per jaar zal besparen. Na drie jaar vertraging beweert het kabinet dat het "vast van plan" is de eerste fase van de beperkingen in oktober van dit jaar in te voeren.

Op 31 oktober 2024 zal het gemeenschappelijk handelsloket van het Verenigd Koninkrijk in werking treden, waardoor handelaren één contactpunt krijgen voor alle relevante informatie. Dit moet de procedure stroomlijnen en voorkomen dat dezelfde informatie vele malen moet worden ingevoerd. Op 31 januari 2024 begint een proefproject met "grote voedselimporteurs" en op dezelfde datum beginnen de fysieke onderzoeken met levensmiddelen met een gemiddeld en hoog risico. Het tijdschema lijkt ambitieus.

Zonder het systeem moeten alle voor inspectie geselecteerde producten naar een grensinspectiepost reizen en kunnen ze maximaal vier uur worden vastgehouden terwijl de inspecties worden uitgevoerd. Nigel Jenney, Chief Executive van het Fresh Produce Consortium: "Dit betekent in feite dat ik mijn transportkosten heb verdubbeld, terwijl de retail en de groothandelsmarkten die deze goederen verwachten, ze gewoon niet op tijd krijgen."

Het meest frustrerende is dat, hoewel Jenney en anderen al minstens een jaar gesprekken voeren met de regering om uit te leggen waarom bepaalde initiatieven noodzakelijk zijn, "het VK is teruggevallen op een zeer omslachtig administratief proces", aldus Jenney. "We gaan door met een halfbakken oplossing die de sector zal schaden en de regering rechtstreeks verantwoordelijk zal stellen voor de inflatie van AGF-producten", voegde Jenney eraan toe.

Bron: fpcfreshtalkdaily.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.