Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Helpen EU-plannen CO2-emissie ook wereldwijd echt omlaag?

De TTF-gasprijs voor de korte termijn steeg dinsdag met 1,5 euro per megawattuur tot 42,7 euro. Het is een lichte prijsstijging waar echter niet de meeste aandacht naar uitgaat. Het Europees Parlement nam gisteren namelijk een besluit over CO2-belasting. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieberichtgeving weer op een rijtje. Verder ook aandacht voor sterk negatieve urenprijzen voor stroom.


TTF-gasprijs meicontract t/m 18 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. Voor het vierde kwartaal van 2023 ligt de prijs woensdagochtend, ondanks ook hier een lichte prijsstijging, met een prijs van 55,10 euro nog altijd onder de 60 euro. Voor het eerste kwartaal van 2024 ligt de prijs op 58,7 euro.

Nieuwe regels EU voor CO2 werken koolstoflekkage in de hand
Het Europees Parlement stemde dinsdag over klimaatpakket ‘Fit for 55’. Daarmee stemt Europa in met een verzwaard EU-Emissiehandelssysteem (ETS) en CO2-heffing op importproducten (CBAM). In een reactie zegt Glastuinbouw Nederland door de nieuwe eisen te vrezen voor verplaatsing van de glastuinbouw naar buiten Europa. Ook de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), kenniscentrum en belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruiker, heeft al gereageerd.

Vooral de 'bijzonder complexe uitvoering van het CBAM-mechanisme' kan op kritiek rekenen. Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: "Zo moet bijvoorbeeld bij geïmporteerde producten uit een land van herkomst worden bepaald hoeveel emissie bij de productie verifieerbaar is vrijgekomen. Dat is niet voor alle producten even eenduidig en waterdicht vast te stellen, zeker niet wanneer het gaat om samengestelde producten. En dan zijn er altijd regulatore en politieke risico’s, bijvoorbeeld ook als het gaat om de export van producten uit de EU, met de kans dat de grote kostenstijgingen niet doorberekend kunnen worden, met een reëel risico op koolstoflekkage." Op die koolstoflekkage die de regels in de hand kunnen werken wijst ook Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

De NOS legt in een video uit hoe 'we uiteindelijk allemaal betalen voor onze CO2-uitstoot'.

Het Centraal Planbureau kwam dinsdag juist met een studie waarin het CPB erop wijst dat klimaatbeleid bedrijven 'nauwelijks schaadt'. Er is weinig tot geen bewijs dat klimaatbeleid de winst, productiviteit of omzet van een gemiddeld industrieel bedrijf heeft gedrukt. Dat blijkt uit een CPB-studie naar het effect van koolstofkosten voor circa 3 miljoen bedrijven in 32 landen tussen 2000 en 2019. 

Negatieve stroomprijzen
Energiehandelsplatform Powerhouse gaat in op de energieontwikkelingen in week 16. Daarin gaat het over olie, waar VS een strategiewijziging doorvoert om de stijging van de prijs te temperen, gas, waar de crisis 'nog niet voorbij is', maar de markt wel 'in rustig vaarwater gekomen is' en elektriciteit, waarin wordt stilgestaan bij de sluiting van de laatste drie kerncentrales in Duitsland. 

"Ondanks het feit dat dit geen verrassing is gaat de sluiting wel gevolgen hebben voor de elektriciteitsprijzen in Nederland. De prijzen gaan namelijk iets omhoog. Zon en wind moeten het ingeleverde vermogen gaan vervangen, maar als de beide onvoldoende
leveren zij het de gas,- en kolencentrales die moeten produceren."

Vandaag is er in ieder geval met wind en zon genoeg opwek. Dusdanig veel zelfs dat er weer negatieve stroomprijzen worden genoteerd. Al de hele dag liggen de stroomprijzen laag en vanaf 11u duiken ze, tot 17u, onder nul, met prijzen tot wel -200 euro per megawattuur.


Volop groene stroom op woensdagochtend, zo valt op te maken uit bovenstaande grafiek van energieopwek.nl 

Met al die opwek van groene energie wordt ook steeds nadrukkelijker gekeken naar batterijsystemen. Nederland en Duitsland gaan samen aan de slag met innovatieve batterijtechnologie, zo maakte het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dinsdag bekend. 

Sinds 1 januari is het capaciteitstarief voor elektriciteit van kracht in Vlaanderen: daarbij betalen gebruikers elektriciteitstarieven op basis van hun piekverbruik in plaats van op de werkelijk afgenomen hoeveelheid stroom. Over dit capaciteitstarief, de nieuwe nettarieven en andere actuele energiethema’s hielden de leden van de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie op woensdag 19 april een hoorzitting met Pieterjan Renier en Maarten Decuyper van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).