Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse tomatentelers hekelen oneerlijke prijzen in retail

Hoewel het teeltseizoen van Franse tomaten inmiddels in volle gang is, hekelen Franse telers die lid zijn van Légumes de France de oneerlijke prijzen die in sommige supermarktketens worden gehanteerd, omdat deze zowel de telers als consumenten zouden benadelen.

Supermarkten verstikken de Franse telers
Sinds enkele maanden worden de Franse telers geconfronteerd met een explosieve stijging van de teeltkosten (elektriciteit, gewasbeschermingsmiddelen, etc.), een situatie waarvan de supermarkteigenaren zich terdege bewust zijn. Toch keren de meesten van hen de telers de rug toe door voor Franse tomaten oneerlijke prijzen te hanteren. In tegenstelling tot wat zij zelf beweren weerspiegelt dit gedrag een gebrek aan aandacht voor het streven naar voedselsoevereiniteit, aldus Légumes de France.

Dergelijke ontoelaatbare handelswijzen hebben een aantal concrete gevolgen volgens de brancheorganisatie. Ze bedreigen de financiële gezondheid van de telers en de buitensporig hoge prijzen voor de consumenten doen hen afzien van het kopen van Franse producten ten gunste van importproducten (uit Marokko).

De brutoprijs voor trostomaten uit Frankrijk bedroeg eind maart al
€ 1,82, een stijging van 84% vergeleken bij een gemiddelde van 28%, gemeten over 3 jaar. In week 15 bedroeg de brutoprijs € 1,64, een stijging van 73% vergeleken bij een gemiddelde van 55%, gemeten over 3 jaar.

"Op dit moment vragen de telers dan ook aan retailers om redelijke prijzen te hanteren die het voor hen mogelijk maken gedurende de opbrengsten gedurende het hele Franse teeltseizoen goed te verkopen. Deze legitieme eisen maken het voor consumenten vervolgens ook mogelijk deze Franse producten tegen betaling van eerlijke prijzen te kopen."

Bron: Légumes de France 

Publicatiedatum: